Láthatatlanná tevő köpenyen dolgoznak

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 25. 14:36

A statikus mágneses térben láthatatlanná tevő köpenyen dolgoznak szlovák tudósok és amerikai kollégáik a NASA-nál, hogy a tárgyakat tökéletesen elrejthessék a mágnesesség elől.

Fedor Gömöry, a szlovák tudományos akadémia elektromérnöki intézetének munkatársa elmagyarázta, a megszerzett tudás segítségével az űrbéli körülményeket lehet szimulálni. Ha elkészül a köpeny, megvizsgáljuk, hogyan hat az emberekre és az állatokra a mágneses mező hiánya - tette hozzá.

A mágneses mezőtől való védelem kutatásából származó ismeretek felhasználásának másik területe az építkezéshez használt vas rozsdásodásának csökkentése. "Elvben el lehet készíteni azt a köpenyt, amely kizárja a mágneses teret, de egyelőre nem tökéletes a találmány, nincs még kész. A mágneses tér a nullához közelít, de még nem tökéletesen nulla" - magyarázta.

A kutatók eddig tízmilliomodnyira csökkentették a mágneses térerőt a köpennyel, amely két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső pedig ferromágneses anyag, amely vonzza.

Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, akkor nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést, ily módon a hengerbe helyezett bármely tárgy "láthatatlanná" válik a mágneses tér számára.