A TeliaSonera megvásárolta az Orange dán egységét

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 9. 08:55
A skandináv régió legnagyobb távközlési vállalata, a TeliaSonera bejelentette, hogy megvásárolta a France Télécomhoz tartozó, francia-brit Orange mobilszolgáltató dániai vállalatát.
A TeliaSonera az üzlet lezárásakor a cég akkor aktuális nettó adósságával csökkentve fizeti majd ki a 600 millió eurós vételárat. A piac által régen várt felvásárlás révén a TeliaSonera Dánia harmadik számú mobilszolgáltatójává vált. A felvásárlások anyagi fedezetét erős mérlege révén könnyen biztosítani képes TeliaSonera még az év elején bejelentette, hogy növekedni akar Skandináviában és különösen Dániában, ahol a tevékenysége veszteséges volt. A Telia Mobile Denmark és az Orange Denmark egyesítésével azonban valódi versenytársává válhatunk a dán piac két meghatározó szereplőjének - mondta Anders Igel, a TeliaSonera vezérigazgatója.

A legnagyobb dán mobilszolgáltató a TDC, a második pedig a norvég Telenor tulajdonában lévő Sonofon. Az Orange-nak 605 ezer, a TeliaSonera eddigi dán érdekeltségének 556 ezer előfizetője volt. A felvásárlástól a szinergiák kihasználása révén 2006-tól 490 millió svéd koronás (66 millió dolláros) megtakarítást várnak, ennek legnagyobb részét az egymást átfedő GSM-hálózatok egyszerűsítése hozza majd.