Az Intel profitja nyolc százalékkal csökkent

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 14. 10:02

Az Intel amerikai félvezető-gyártó adózott eredménye nyolcszázalékos csökkenéséről számolt be harmadik negyedévi gyorsjelentésében, a mutató azonban jobb az elemzők előzetes várakozásánál.

A kedden közzétett gyorsjelentés szerint az Intel profitja 1,9 milliárd dollár - részvényenként 33 cent - volt a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,01 milliárd dolláros - részvényenként 35 centes - adózott eredménnyel.

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 28 centes profitra számítottak részvényenként.

Az eredmény azért lett jobb a vártnál, mert ismét erősödik a személyi számítógépek iránti kereslet.

Az Intel bevétele 9,4 milliárd dollár volt az idei harmadik negyedévben. Jóllehet ez 7,8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 10,2 milliárdtól, jobb az elemzők által várt 9,06 milliárdnál.

A világ legnagyobb számítógépes lapka gyártója szintén a vártnál jobb bevételt jelzett előre a negyedik negyedévre: 10,1 milliárdos bevételre számít, míg az elemzők csak 9,5 milliárd dollárosra.

Az Intel-részvények árfolyama kedden 0,44 százalékos erősödéssel 20,49 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, a zárást követő nem hivatalos kereskedésben pedig még tovább, 21,85 dollárra emelkedett.