2018-ra szélessávú internet lehet minden német háztartásban

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 21. 08:33

Németországban 2018-ra valamennyi háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet a német kormány szerdai ülésén elfogadott terv szerint.

A digitalizáció "az innováció motorja", amely tovább erősíti Németországot az ipari országok mezőnyében és hozzájárul a "technológiai szuverenitás" kiépítésében. Ezért az államnak meg kell nyitnia a részvétel lehetőségét mindenki számára, és ki kell alakítania "a negyedik ipari forradalom" szabályozási kereteit - emelte ki Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a digitális menetrend (Digitale Agenda) nevű terv berlini bemutatóján, rámutatva, hogy az információs technológiának (IT) már az autógyártásnál is fontosabb szerepe van a német gazdaságban, de a jelentősége ennél sokkal nagyobb, mert a társadalom és a gazdaság alapjaiig hatoló változásokat indít el.
 

Jelenleg Németország 64 százalékán érhető el másodpercenkénti legkevesebb 50 megabites letöltési sebességű (50 Mbit/s) internet. A városokban ez az arány 80 százalék, vidéken viszont helyenként csak 20 százalék, ezért a kormány legfőbb törekvése a vidéki régiók ellátottságának javítása, különösen a ritkán lakott, félreeső területeké, ahol a szolgáltatóknak nemigen térül meg az infrastruktúra kiépítése.
 

Súlyponti elem a szélessávú mobilinternet-hozzáférés lehetőségének bővítése is nyilvános helyeken, például szállodákban, repülőtereken, vendéglőkben. A szolgáltatás terjesztését a kormány elsősorban a jogszabályi környezet rendezésével kívánja serkenteni, a koncepció szerint a szolgáltatót nem lehet majd felelősségre vonni a felhasználók által a nyilvános wifi-hálózat révén elkövetett jogsértésekért.
 

A német IT-szektorban jelenleg évente átlagosan 10 ezer új vállalkozás indul. A kormány a cégalapítások számát évi 15 ezerre akarja emelni. Az üzleti modellek fejlesztését 2015-től egy 100 millió eurós alapból támogatják, valamint egyebek között az állami szervek adatbázisainak - például időjárási, közlekedési, térinformatikai adatbázisok - megnyitásával.
 

Az informatikai biztonságot egy sor jogi lépéssel kívánják erősíteni. A terv szerint IT-biztonsági minimumkövetelményeket határoznak meg a távközléssel foglalkozó cégeknek és a létfontosságú (kritikus) infrastruktúrákat üzemeltető és fejlesztő társaságoknak - például energetikai hálózatokat üzemeltető cégeknek -, és kötelezik őket, hogy jelentsék az informatikai támadásokat. Az informatikai bűnözés ellen küzdő állami szervek személyi állományát és költségvetésüket növelik.
 

Fejlesztik a kormányzati digitális szolgáltatásokat is, az elektronikus ügyintézés lehetőségének bővítése céljával egyebek között azt tervezik, hogy a hivatalokban általánossá teszik az úgynevezett De-Mail használatát. Az adatokat titkosítva továbbító, védett rendszerben küldöttdokumentumoknak ugyanolyan jogi státuszuk van, mint a papíralapú, postával küldött dokumentumoknak, leveleknek, ami nagyban egyszerűsíti, gyorsítja és biztonságossá teszi az ügyintézést.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50