NetIQ Privileged Account Management: a báránybőrbe bújt farkasok ellenszere

forrás: Prím Online, 2015. július 24. 10:39

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a NetIQ Privileged Account Manager 3.0. A megoldás a NetIQ Privileged User Manager szoftverének helyébe lép, további funkciókkal egészítve ki a kiemelt felhasználók felügyeletét, beleértve a rendszergazdai jogosultságok kezelését (SUPM), a megosztott felhasználói fiókok jelszavainak biztonságos menedzselését (SAPM) és a kiemelt munkamenetek monitorozását (PSM).

A Gartner adatai szerint a privilegizált fiókok kezelése (Privileged Account Management, PAM) dinamikusan növekvő piac: míg 2012-ben a vállalatok 325 millió dollárt költöttek PAM termékek licencelésére, hosztolására, támogatására és karbantartására, addig 2013-ban ez az összeg már 450 millió dollárra rúgott. A kutatócég szerint 2013-ban még elsősorban a megfelelőségi aggályok és a működési hatékonyság miatt vették igénybe ezeket a szoftvereket, mostanra azonban egyre inkább a külső támadások és belső fenyegetések kiküszöbölése kerül előtérbe.

 

Számos nagy adatlopással járó behatolásnál, illetve belső támadásnál ugyanis privilegizált fiókokat használtak ki a kiberbűnözők. Így érthetően megnőtt az érdeklődés a cégek részéről a privilegizált tevékenységek szorosabb ellenőrzését, illetve a nagyobb biztonságot, például erősebb hitelesítést kínáló megoldások iránt.  A NetIQ támogatásával készült CyberEdge kutatás szintén arra mutatott rá, hogy szükség van az ilyen jellegű megoldásokra, mivel a felmérésben részt vevők 77 százaléka nem biztos abban, hogy vállalatuknál megfelelően monitorozzák a kiemelt felhasználókat.

 

A változó piaci igényeknek megfelelően a NetIQ átalakította a kiemelt felhasználók kezelésére szolgáló szoftverét, és az alábbi képességekkel egészítette ki a Privileged Account Manager néven megújult megoldást:

 

• Super User Privilege Management (SUPM): A szoftver segítségével a vállalatok gondoskodhatnak arról, hogy a kritikus parancsokat a kiemelt felhasználók a saját nevükben, és ne egy általános „rendszergazda" felhasználó nevében hajthassák végre, továbbá pontosan szabályozhatják, hogy ki milyen parancs végzésére jogosult.

• Shared Account Password Management (SAPM): A megoldás magában foglal egy titkosított, megerősített jelszóval védett „széfet” a személyazonossági információk, belépési kulcsok és egyéb titkos adatok tárolására.

• Privileged Session Management (PSM): A megoldás képes rögzíteni az egyes tevékenységeket, illetve lehetővé teszi, hogy az informatikai szakemberek távolról is ellenőrizzék vagy valós időben monitorozzák a műveleteket.

• Application to Application Password Management (AAPM): Az SAPM eszközre épülve a szoftver azt is lehetővé teszi az informatikai szakemberek számára, hogy kiiktassák a konfigurációs fájlokban tárolt, kódolt jelszavakat, illetve kulcsokat, és ehelyett a „széfből” hívják le a személyazonossági adatokat.

 

 

 

A NetIQ Privileged Account Manager továbbá megújult, mobileszközökön is jól átlátható felhasználói felületet kínál a végfelhasználók és az adminisztrátorok számára egyaránt. Emellett az adatbázis-rendszerekben is lehetővé teszi a kiemelt felhasználói hozzáférések monitorozását, és támogatja a Windows rendszerekbe történő bejelentkezést a Windows Credential Provider és Remote Desktop Client rendszereken keresztül. A termék általános házirendeket tartalmazó sablonokkal könnyíti meg a telepítést, és magában foglal egy „Break Glass” funkciót is, amely vészhelyzet esetén biztosít azonnali hozzáférést a rendszerekhez. A szoftver ráadásul mostantól szolgáltatásként is elérhető a NetIQ Cloud Security szolgáltatáson keresztül.

 

A NetIQ Privileged Account Manager 3.0 már elérhető.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38