Okosan a megtakarítással!

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 11:52

Az ingatlanok energetikai felújításakor legtöbben a nyílászárók cseréjére vagy a homlokzat hőszigetelésére gondolnak. Az egyre elterjedtebb okoseszközökből szakszerűen kiépített rendszer szintén jelentős költségmegtakarítást eredményez. Noha a beruházás egyszeri költsége több millió forint lehet, jó hír, hogy állami támogatásban részesülhet, aki belevág a korszerűsítésbe.

A KSH 10 évet felölelő lakáskutatásából kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 32%-a a nyílászárók cseréjét tartaná időszerűnek lakásában, 38%-uk pedig a külső homlokzat szigetelését végezné el elsőként. A hűtési, fűtési energia csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a beltérben megteremtett hőmérséklet ne szökjön ki a lakásból, e nélkül szinte minden más energetikai korszerűsítés értelmét veszti. A lakástulajdonosok nagy hányada, ha teheti ezért ezeket a fejlesztéseket végzi el elsőként, az ingatlanállomány egynegyedén már az ajtókat és ablakokat le is cserélték az utóbbi évtizedben.

 

A hosszú távú spórolásra azonban más lehetőségek is rendelkezésre állnak. Az okosotthon olyan különböző technikai megoldások együttese, amelyek egymással összehangolva lehetővé teszik a lakásban működő berendezések központi irányítását. Ezek közé tartoznak a különböző hűtő- és fűtő rendszerek, árnyékolástechnikai megoldások, szórakoztatóelektronikai eszközök, biztonsági megoldások és világítástechnikai berendezések is. 

 

 

 

Az elmúlt években egyre többen szeretnének okoseszközöket beépíteni lakásukba. „A legtöbbször előre programozható termosztátot, mozgásérzékelős világítóberendezéseket, termosztatikus radiátorszelepeket építettnek be, amelyekkel már önmagában is elérhető kisebb energia megtakarítás. A leghatásosabb megoldások azonban az összetett rendszerek, amelyek a hűtő-fűtő berendezéseket, lámpákat, sőt a redőnyöket is központilag, intelligensen vezérlik. A legmodernebb rendszerek már akár távolról, egy okostelefonnal is irányíthatóak. A kisebb különálló berendezések tíz-, vagy százezres tételt jelentenek, de egy komoly, mindenre kiterjedő átalakítás több millió forintba kerül” – mondta el Felföldi Viktor, a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa.

 

insights.ubuntu.com

 

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a lakosság kétharmada szívesen lakna okosotthonban. A lakáskorszerűsítés legnagyobb gátjának 84%-uk a pénzhiányt tekinti. Az ilyen típusú fejlesztések finanszírozására létezik azonban állami támogatású eszköz is: lakástakarék szerződéssel az 1,4 millió forintos beruházásból több mint 300 ezer forintot az állam fedez, mondja Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint az otthon ”felokosításával” a nyilvánvaló energia megtakarításon kívül a komfortérzet is megnő, az ingatlan piaci értékéről nem is beszélve.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38