Az együttműködő robotok gyorsítják a robotika elterjedését

forrás: Prím Online, 2017. október 6. 08:39

A 2017-es World Robotics Report előrejelzése szerint idén 18%-al növekszik a robotok telepítésének száma. A Universal Robots örül annak, hogy ebben a növekedésben az együttműködő robotok továbbra is nagy szerepet játszanak.

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) által kiadott, 2017-es World Robotics Report szerint 2017-ben 18%-os növekedéssel kell számolnunk az ipari robotok alkalmazását érintően, az ezt követő, 2018-2020-ig terjedő időszakra pedig újabb 15%-os emelkedést prognosztizálnak. Az optimista becslés mögött olyan tényezők állnak, mint a világgazdaság vártnál nagyobb növekedése, a gyorsabb üzleti ciklusok, a változatosabb vásárlói igények, és az ún. „Ipar 4.0” várható, további terjedése.

 

 

Egy érdekes fejlemény, ami nem érte meglepetésként a Universal Robots szakértőit, hogy az előrejelzések szerint ebben a növekedésben a kollaboratív robotok vezető szerepet fognak játszani. A jelentést meghatározó trend, az „ember és robot együttműködése” számtalanszor említésre kerül, csakúgy, mint az olyan tulajdonságok, mint az egyszerűség, a könnyű telepítés és használat, a könnyű súly, a mobilitás és az alacsony ár. Ezek a tényezők pontosan azok a faktorok, amelyek a kobot (kollaboratív robot) szegmens piacvezetője, az Universal Robots küldetését fémjelzik.

 

„A legújabb Robotikai Jelentés előrejelzései nem is vághatnának egybe jobban a várakozásainkkal és jövőképünkkel.” – mondja a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és alapítója, Esben Østergaard. „Az Ipar 4.0 keretein belül is marad szerepe a hagyományos ipari robotoknak, azonban a várakozásaink szerint továbbra is a kobot szegmens fogja mutatni a legnagyobb növekedést. Ehhez olyan trendek járulnak hozzá, mint például a növekvő kereslet az emberi érintést igénylő elemeket tartalmazó termékekre és az egyenletesen magas minőségre, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások automatizálási kezdeményezései annak érdekében, hogy gyorsabbá és megfizethetőbbé tegyék gyártási folyamataikat.” 

 

Az IFR ugyancsak az idei évre jósolja az automatizálási igény széleskörű növekedését, beleértve az autó-, az elektronikai-, a gumi- és műanyag-, az élelmiszer-, a gyógyszer-, és a fémipart is. Az előrejelzések szerint Ázsia magasan vezetni fogja a piacot a növekedés terén, de Európa és Amerika is fejlődést fog mutatni, ám kisebb mértékben. 

 

„A nagyobb mértékű automatizálás szinte mindegyik iparág számára előnyt jelent.” – mondja Esben Østergaard. „A robotok alkalmazása növeli a minőség és a munkafolyamatok egyenletességét – erre mindenkinek szüksége van. A kobotok manapság több ok miatt is kimondottan ellenállhatatlanok: az emberekkel együtt, és nem helyettük dolgoznak. Ez egy különösen értékes tulajdonság olyan területeken, ahol a gyártással foglalkozó munkahelyek megszűnése érzékeny kérdés. Abban is segít, hogy a gyártást külföldre telepítő cégek hazaköltöztessék e tevékenységet. Különösen hasznosnak bizonyulnak olyan gyártófolyamatok esetében, amelyek nagyobb árréssel rendelkező, személyre szabott tömegtermékekkel foglalkoznak. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára pedig továbbra is a kobot jelenti a legjobb megoldást arra, hogy igénybe vegyék a robotika által nyújtott előnyöket anélkül, hogy bankot kellene robbantaniuk. A Universal Robots szempontjából tényleg eljött a mi időnk.” – foglalja össze Østergaard.

 

A 2017-es World Robotics Report részleteit itt olvashatja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36