Példátlan növekedést és lehetőségeket hozhat a piacnak a mesterséges intelligencia

forrás: Prím Online, 2017. október 6. 10:33

Az Accenture Research által a Frontier Economics közreműködésével készített jelentés háttérszámításokkal modellezi, hogy 2035-re milyen komoly hatást gyakorolhat az AI a gazdaságra. A szakemberek 12 országban 16 iparágat vizsgáltak, több gazdasági mutatót is számba vettek és összehasonlították  ezek változásait. Ez alapján elkészítették a gazdasági növekedés lehetséges forgatókönyveit – az AI bevezetésével és anélkül.

„A mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja azt, ahogyan a vállalkozások versenyeznek és növekednek. Hamarosan egy teljesen új termelési tényezőt fog képviselni, amely beindíthatja a vállalatok jövedelmezőségét” – nyilatkozta a kutatás kapcsán Paul Daugherty, az Accenture technológiai és innovációs igazgatója.

 

AI-vezérelt látványos növekedés – számokban

A tanulmányban az egyik mutató az előállított áruk és szolgáltatások értékét is figyelembe vevő bruttó hozzáadott érték növekedési rátája, amellyel kapcsolatban a szakemberek arra jutottak, hogy az AI alkalmazása 1,7 százalékpontnyi súlyozott átlaggal növelheti a gazdasági növekedési rátákat. Az átlagos növekedést konkrét iparágakra lefordítva azt láthatjuk, hogy a következő három szektorban lesz a legnagyobb a bruttó hozzáadott érték éves növekedése 2035-re: informatika és kommunikáció 4,8 százalék, gyártás 4,4 százalék, illetve pénzügyi szolgáltatások 4,3 százalék. Mindez – csupán ebben a három szektorban – további 6 milliárd dollárnyi bruttó hozzáadott értéket jelenthet.  Még a munkaigényes szektorokban is, mint például az oktatás és a szociális szolgáltatások terén, ahol a termelékenység növekedése általában lassú, jelentősen nőhet a bruttó hozzáadott érték, 109 milliárd, illetve 216 milliárd dollárral.

 

 

Az iparági jövedelmezőség speciális vizsgálatával a kutatás igazolja azt a feltételezést is, hogy az AI példátlan lehetőségeket kínál. Olyan munkaigényes szektorokban, - mint például a kis- és nagykereskedelem - hatékonyabbá teszi az emberi munkaerőt, amellyel akár 60 százalékos profitnövekedést is elérhetnek a cégek. Jó példa erre az olyan tőkeigényes iparágak megemlítése, mint a gyártás, ahol az AI-vel ellátott gépek képesek helyettesíteni a hibás és inaktív berendezéseket, így ezzel folyamatosan nőhet a megtérülési ráta. Mindez  óriási mértékű, 39 százalékos profitnövekedést eredményezhet a szektorban 2035-ig. Az oktatás területén 84 százalékos, de az egészségügy terén is 55 százalékos növekedést jelez a kutatás.  

 

 

 

AI-stratégia – 8 pontban

Az AI-vel ellátott sikeres jövőre való felkészülés érdekében az cégvezetőknek a következő nyolc stratégiai pontot kell megfontolniuk:

  • AI stratégia fontossága és a vezetőség hozzállása – a cég felső vezetésének meg kell ismernie a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, ütemtervet kell készíteni. 
  • A HR átalakításával hozzanak létre HAIR-t – a HR-vezető szerepe nemcsak az emberi munkatársak menedzselése lesz, hanem kiegészül az ember-gép kölcsönhatás (Human AI Resources – HAIR) menedzselésével.
  • Tanuljon gépekkel – vállalkozásaikat a tanulás és dolgozói oktatás változó jellegéhez igazítsák,  a cégvezetőknek elsősorban a munkatársaik igényeire kell összpontosítaniuk.
  • Új pozíció megteremtése: szükséges egy ’adatellátásilánc’-vezető kinevezése – akinek feladat egy integrált, az elejétől a végéig terjedő adatellátási lánc kiépítése és menedzselése.
  • Hozzon létre egy mindenre nyitott AI kultúrát – a bizalom, a nyíltság és az átláthatóság kulcsfontosságú az ember és gép közötti kapcsolat jó működéséhez; az cégvezetőknek úgy kell megfogalmazni a szabályokat és kialakítani a vállalati kultúrát , hogy minimálisra csökkentsék a hibrid munkaerő kockázatát,miközben a lehetőségeket maximalizálják.
  • Vigye a felhasználókat a felhőbe – az innováció következő fázisában  a felhasználóktól származó adatok AI képességekkel lesznek felruházva, amely új, diszruptív üzleti lehetőségeket hoz létre.
  • Lépje túl az automatizálást – az AI terén tett haladás után a vállalatoknak további lépéseket kell tenniük, hogy hasznosítsák a dinamikus, öntanuló és önirányító gépek intelligenciáját.
  • Mérje az algoritmusok megtérülését – a hagyományos eszközöktől eltérően az AI eszközök értéke növekszik az idő múlásával, ezért új pénzügyi metrikákra lesz szükség az „AI-megtérülés” megfelelő felméréséhez.

 

„Nagyon fontos, hogy ezeket a lehetőségeket időben felismerjük, így a vállalatok fel tudnak készülni a változtatásra és olyan stratégiák kidolgozására, amely az „embert” helyezi a középpontba.  Az is fontos, hogy elkötelezzék magukat a felelős AI rendszerek alkalmazása iránt, amelyek követik  a cég  erkölcsi és etikai értékeit, pozitív eredményeket hozzanak, és képessé tegyék az embereket arra, hogy azt csinálják, amiben a legjobbak: kreativitás és innováció” – fűzte hozzá ez eredmények kapcsán Paul Daugherty.

 

A kutatásban résztvevő országok:

Svédország, Finnország, Amerikai Egyesült Államok, Japán, Ausztria, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38