Schneider Electric: így késleltethető a természeti erőforrások korai felélése

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 1. 09:01

Idén augusztus 1-jére esik a Globális Túlfogyasztás Napja (más néven Ökológiai Túllövés Napja), amely az 1970-es évek óta minden évben egyre hamarabb jön el. Az időpont a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi kutatószervezet ökológiailábnyom-számításának segítségével kalkulálható ki. 

A dátum azt jelöli, hogy az emberiség mikorra fogyasztja el globális szinten azt a rendelkezésre álló természetierőforrás-mennyiséget, amelyet a Föld ökoszisztémája egy év alatt meg tud újítani. 2018-ban tehát 212 nap alatt éljük fel az egész éves mennyiséget. Az ökológiai veszteség ellenére úgy tudja fenntartani magát a népesség az év hátralévő öt hónapjában, ha a természeti tőkét, vagyis „megtakarításait” kezdi el fogyasztani. A környezeti túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több tőke fogy, miközben a forrásigény is nő. Ennek a tendenciának a megfordítása érdekében fogott össze a Schneider Electric és a GFN, hogy bemutassák, hogyan késleltethetjük az időpontot a meglévő technológiák segítségével. 

 

21 nappal később 

A trendek szerint 2050-re 50 százalékkal nő majd az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátást pedig ugyanennyivel lenne szükséges csökkentenünk, ami azt jelenti, hogy a mostaninál háromszor hatékonyabban kell sáfárkodnunk a forrásokkal. Hasonlóan rémisztő adat, hogy 2030-ra 40 százalékos eltérés lesz a víz iránti igény és a rendelkezésre álló készletek között, arról nem is beszélve, hogy az ásványi anyagok, az ércek, a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza felhasználása 30 éven belül megháromszorozódhat.

 

Napjainkban csak az épületek a világ energiafogyasztásának 33 százalékát teszik ki, ami a becslések szerint 20 év múlva már 80 százalék lesz. Hasonlóképpen az ipari egységek kapacitásfelhasználása is várhatóan 86 százalékra nő majd 2050-re, míg a villamos hálózat esetében 40 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők a következő 25 év alatt. A tendenciák ellenére a Schneider Electric elkötelezetten hisz abban, hogy a jelenlegi helyzet visszafordítható. A vállalat számításai szerint az energiahatékony, megújuló energiaforrásokat használó technológiák – mint például a cég saját fejlesztésű, IoT-alapú EcoStruxure platformja –, továbbá a meglévő épületek, ipari létesítmények és adatközpontok modernizálása, valamint a villamosenergia-hálózat megújuló kapacitásokkal való korszerűsítése már önmagában 21 nappal késleltethetné a túlfogyasztás dátumát. 

 

A gyakorlati megvalósítás bemutatása, illetve a fenntartható üzleti működést célzó szemlélet erősítése érdekében a Schneider Electric együttműködik a GFN-nel, melynek célja, hogy megváltoztassa a természeti erőforrásokkal való jelenlegi gazdálkodási módszereket és az éghajlatváltozással kapcsolatos attitűdöt.

 

„Egy véges erőforrásokkal bíró bolygón élni kreativitást és innovációt igényel az emberiség részéről. A Schneider Electricnél épp ezért fogunk össze ügyfeleinkkel és partnereinkkel annak érdekében, hogy kiaknázzuk a meglévő infrastruktúra modernizálásában rejlő lehetőségeket. Megoldásaink használatával ügyfeleink eddig összesen 100 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot termeltek” – mondta Xavier Houot, a Schneider Electric globális környezeti ügyekért felelős alelnöke.

 

 

EcoStruxure-rel az energiahatékonyságért 

Ez a kihívás központi szerepet játszik a Schneider Electric stratégiájában, amely az EcoStruxure megoldásokra összpontosít, mivel a szén-dioxid-kibocsátás a rendszer minden szintjén csökkenthető. A vállalat által kifejlesztett nyílt, interoperábilis, IoT-kompatibilis platform összegyűjti, elemzi, és jól átlátható módon bocsátja rendelkezésre az energiafelhasználási adatokat, amelyek üzleti célú hasznosításával a szervezetek növelhetik hatékonyságukat és teljesítményüket. Az intelligens, átfogó irányítástechnikai rendszer mindenféle energiafogyasztó területen – így többek között a háztartásokban, az épületekben, az adatközpontokban, a villamos hálózatokban és az ipari létesítményekben – jól használható.

 

Az EcoStruxure Building csak egy példa a platform működésére. A technológia akár 50 százalékos energiahatékonyságot tesz lehetővé, miközben 30 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket. Az EcoStruxure három kulcsfontosságú területet fog össze: 

1. Hálózatba kapcsolt termékek: Az épületekben a csatlakoztatott érzékelők és mérőműszerek javítják a világító, fűtő-hűtő berendezések hatékonyságát, növelik a biztonságot, valamint optimalizálják a térkihasználást. 

2. Felügyeleti szoftverek: A korszerű adatösszesítő, -elemző és -vizualizációs megoldásokkal a felhasználók az energiafogyasztási adatokat az internethez csatlakoztatott eszközökön, a telephelyen vagy távoli vezérléssel is kezelhetik. 

3. Alkalmazások, analitika és szolgáltatások: Az interaktív, grafikus energiafogyasztási jelentések, a hibák felismerése és diagnosztizálása, a teljesítményelemzés, valamint az eszközök felügyelete lehetővé teszik további fejlesztési lehetőségek beazonosítását az energiahatékonyság terén, valamint az átállást a reaktív karbantartásról a megelőző karbantartásra. 

 

„A Schneider Electric üzleti céljai összhangban állnak az ökológiai túlfogyasztásra való megoldáskereséssel. A vállalat egyéb iparágvezető cégekkel együtt egyre többet tesz a természeti erőforrások kezelésének újfajta megközelítése, azok felhasználásának pontosabb nyomon követése, valamint a hatékonyabb és csökkentett felhasználást célzó termékek és folyamatok kifejlesztése érdekében” – mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network vezérigazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38