A digitalizált vízszolgáltatással a lakosság és a környezet is nyer

forrás: Prím Online, 2019. május 6. 10:16

A térség 161 településének ivóvízellátásáért és 99 település szennyvízkezeléséért felelős zalaegerszegi székhelyű Zalavíz Zrt. a digitális átalakulás útjára lépett: vízhálózatán és víztisztító telepein olyan online kommunikációra képes eszközöket és jeladó műszereket telepített, melyek a Telenor Hipernet-hálózatán keresztül valós idejű adatokkal és hozzáférhetőséggel támogatják a vízmű irányítástechnikai, karbantartási és üzembiztonsági feladatait.

A Zalavíz Zrt. szolgáltatási területén évente közel 7,5 millió köbméter ivóvizet bocsát a hálózatra és több mint 7,5 millió köbméter szennyvíz kezeléséről gondoskodik. Néhány éve a vízmű szakemberei egy esetleges szolgáltatás-kiesésről, vagy meghibásodásról jellemzően lakossági bejelentés alapján értesültek. Azóta az ivó- és szennyvízhálózat, valamint a vízmű központjának digitális átalakítását követően a szivattyúk, víztározók és más fontos üzemeltetési komponensek valósidejű monitorozásának köszönhetően ma már azelőtt megkezdhetik a szükséges hibaelhárítást, illetve karbantartást, hogy a lakosság bármit érzékelne ebből. Emellett komolyabb műveletek, például a részleges vízhiánnyal járó karbantartások is előre jobban tervezhetők.

 

Az online berendezések a Telenor Hipernet-hálózatán továbbítják az adatokat a központba, ami nemcsak meggyorsítja a vízmű irányítási folyamatait, de hatékonyabbá is teszi azokat. A felügyeleti és a karbantartási tevékenységekhez szükséges információk és adatok megszerzéséhez a szakembereknek nem kell személyesen, egyenként a gépekhez elmenni, minden rendszerinformáció azonnal, online láthatóvá és mérhetővé vált, és a megújult rendszer a központból akár távoli vezérlést (beavatkozást) is lehetővé tesz. Járulékos haszon, hogy a digitalizált vízműtelepekkel kialakított valósidejű online kapcsolat az üzemi területek biztonságát is támogatja, például a behatolás-védelem vagy az esetleges szabálytalan vízvételezések azonnali észlelése terén.

 

 

Mennyibe kerül egy vízszolgáltató digitális átalakítása?

A vízhálózatot érintő fejlesztések közel félmilliárd forint nagyságrendű beruházást igényeltek, ám ebből az informatikai fejlesztések ennek csak töredékét képezték. A rendszer üzemeltetése havonta közel 1 millió forintos költséggel jár, ami a szolgáltatás korábbinál lényegesen magasabb színvonalában, illetve üzembiztonságában térül meg, továbbá költséghatékonyabb humánerőforrás gazdálkodást is biztosít.

 

„Partnereink számára gyakran meglepetésként hat, hogy a gyakorlatban milyen egyszerű megoldások mennyivel képesek növelni a működés hatékonyságát, sokszor költségcsökkenést is eredményezve. Ebben látjuk a jövőt: az országosan kiváló Hipernet mobilinternet-lefedettség lehetővé teszi, hogy a piacon már könnyen elérhető online műszerek és megfelelő programok segítségével kis- és nagyvállalatok, vagy akár közüzemi szolgáltatók egyszeri beruházást követően hosszú távon is hatékonyabbá tegyék működésüket. Ezzel a vállalkozás és az általuk kiszolgált ügyfelek is nyernek.” – mondta el Fülöp Gábor, a Telenor üzleti marketing és értékesítési igazgatója.

 

„Mi sajátos területen dolgozunk, a vízszolgáltatást teljesen alapvető szolgáltatásként várják el az emberek. A digitális átalakulás a mi éltünkben is elhozta, hogy egy központi felületről felügyeljük szinte az összes rendszerünket, szakembereink irányításával az üzemeltetési költségeink csökkentek, míg a lakosság a vízfelhasználás területén korábban nem tapasztalt szolgáltatási minőséget ill. üzembiztonságot élvezhet.” – tette hozzá Hadnagy Gábor, a Zalavíz Zrt. beszerzési osztályvezetője.

 

Szennyvízből biomassza, biomasszából biogáz, biogázból üzemanyag

A hatékony szennyvízkezelés járulékos, pozitív környezeti hatása, hogy lehetőség nyílt a szennyvíz újrahasznosítására, amely egy biomassza-újrahasznosító rendszeren keresztül biogázt termel. A biogázt előállító rendszer szerves részét képezi az online irányítástechnikai és felügyeleti rendszer, főleg amiatt fontos ez, mert a biogáz igen veszélyes közeg, nagyon robbanásveszélyes, a legkisebb szivárgás is súlyos katasztrófát okozhat, de így folyamatos ellenőrzés alatt tartható. A biogáz felhasználható villamosenergia-termelésre, fűtésre és gépjárművek üzemanyagaként is. Mindhárom felhasználási mód megoldott a Zalavíz Zrt.-nél, ebből kiemelendő, hogy 16 db CNG üzemű gépjárművel rendelkezik a cég, amelynek használata jelentős környezeti terheléstől óvja környezetünket, nem beszélve a gazdaságosabb üzemeltetésről.

 

További információk a Zalavíz Zrt. tevékenységéről: https://www.zalaviz.hu/

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36