Ismét bírságolt a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2019. október 16. 14:25

Egy amerikai akciósorozat előzetesének túl enyhe korhatár-besorolása, valamint egy ifjúsági műsorban közzétett, szabálytalan játékbolt-szponzoráció miatt szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület eredménytelennek nyilvánította a Körmend 99,8 MHz-es rádiós frekvencia pályázatát, míg egy miskolci és egy encsi frekvencia eljárásaiban az alaki vizsgálatok után nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 

Médiafelügyeleti döntések

A grémium összesen 1,95 millió forint bírságot szabott az RTL Klub szolgáltatójára egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban, amiért júliusban a Mr. Whiskey című sorozat egyik epizódjának előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő – 12-es – korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be. Az ajánlók kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő erőszak – verekedés, lövöldözés, haláljelenet – befolyásolhatja az érintett korosztály személyiségfejlődését. Magát az epizódot szintén 16-os besorolással kellett volna közzétennie a szolgáltatónak a 12-es karika helyett. A testület az RTL Klub szolgáltatójára 100 ezer forintos bírságot is kirótt, amiért májusban a Kölyök Kalauz egyik adásában szabályt sértett azzal, hogy egy a műsort támogató játékbolt termékeire hívta fel a figyelmet, ezáltal azok megvásárlására ösztönözte a nézőket. 

 

A körzeti, közösségi InfoRádió szolgáltatójára hetvenezer forintos bírságot szabott ki a testület, amiért a rádió egy vizsgált júliusi adáshéten a hatósági határozatban rögzített vállalásaihoz képest kevesebb hírt és a helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé.

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A testület megállapította a Körmend 99,8 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciára indított pályázati eljárás eredménytelenségét, miután alakilag érvénytelennek bizonyult a pályázatra benyújtott egyetlen ajánlat a Rádió 8 Körmend Kft.-től. A Médiatanács a Miskolc 95,1 MHz körzeti és az Encs 95,4 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatának eljárásaiban nyilvántartásba vette a mindkét esetben egyedül pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. A testület ugyanennek a szolgáltatónak a kérelmére engedélyezte, hogy a helyi Kisújszállás 103,2 MHz frekvencián közösségi jelleggel induló sugárzást október 27-e helyett december 26-áig kezdhesse meg.

 

A grémium heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50