Országos Gazdaságinformatikai Konferencia 2019

forrás: Prím Online, 2019. november 15. 12:59

A 16. Országos Gazdaságinformatikai Konferencia idei előadásainak jelentős része a Fintech és mesterséges intelligencia témakörével foglalkozott. Kutatások szerint jövőre az okos városok száma világszerte eléri a 600-at, az International Data Corporation (IDC) előrejelzése alapján pedig 2022-re a világ GDP-jének több mint 60 százaléka digitális jövedelem lesz. Mindez azt jelenti, hogy újra kell tervezni a meglévő üzleti és közigazgatási modelleket. A Milton Friedman Egyetemen megrendezett szakmai fórum résztvevői magyar és nemzetközi (ír és japán) szakemberek voltak.

A Milton Friedman Egyetemen került megrendezésre a Gazdaságinformatikai, Kutatási és Oktatási Fórum (GIKOF) szervezésében a 16. Országos Gazdaságinformatikai Konferencia. A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a hazai és a külföldi szakembereknek, egyetemi kutatóknak, doktoranduszoknak, ipari szereplőknek és fejlesztőknek a témához kapcsolódó munkáik bemutatására, vélemények ütköztetésére, az üzleti szféra és az oktatás kapcsolatának erősítésére. A konferencia az elmúlt években már nemzetközivé fejlődött, idén Japánból és Írországból is érkeztek szakemberek. 

 

 

A minden évben más helyszínen tartott rendezvény szervezői idén azért a Milton Friedman Egyetemet választották helyszínül, mert a Milton nemcsak elméletben, hanem gyakorlati tevékenységében is komolyan gondolja a digitális egyetem koncepcióját, ezzel is a felsőoktatás újhullámát képviselve. „Az egyetem hallgatói a diploma megszerzése során olyan készségekre tesznek szert, amelyek segítségével sikeresen alkalmazkodhatnak a gyorsan változó körülményekhez, és olyan tudást kapnak, amely később könnyen fejleszthető, megújítható” - mondta Dr. Honfi Vid, a Milton Friedman Egyetem Módszertani és Informatikai Tanszékének vezetője. Hozzátette: „komoly erőfeszítéseket tettünk a gazdaságinformatikus képzésünk megújítására. Az informatikai biztonság és az üzleti intelligencia megoldások oktatása tekintetében az ország leggyakorlatiasabb és szakmailag is kimagasló képzését szeretnénk nyújtani, hiszen ezek ma a szakma legkeresettebb és ezért legpiacképesebb területei. Úgy gondoljuk, hogy a legjobb szakembereket sikerült ezen a területen megnyerni oktatóknak, így biztosítjuk azt, hogy a tőlünk kikerülő szakemberek is a szakmájuk vezetői közé tartozzanak, és valóban naprakész ismeretekkel rendelkezzenek”.

 

 

Az idei konferencián kiemelt érdeklődés övezete a Fintech és mesterséges intelligencia témakört. A szakemberek megvitatták, hogy mitől korszakalkotó a blockchain-technológia, és ez milyen fejlesztési elképzeléseket tud generálni a minket körülvevő világban, például közigazgatási és települési szinten. Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke előadásában elmondta, hogy a McKinsey Global által készített kutatás alapján 2025-re a világ GDP-jének 60%-át a városok adják, 2020-ra pedig az okos városok száma eléri a 600-at. Az International Data Corporation (IDC) előrejelzése alapján 2022-re a világ GDP-jének több mint 60%-a digitális jövedelem lesz, így újra kell tervezni a meglévő üzleti és közigazgatási modelleket. Ebből az következik, hogy 5 éven belül települési szinten is olyan technológiai újításokkal fogunk találkozni, amelyekről ma még nem is hallottunk. Nagyságrendekkel javulni fog a „városhasználói” élményünk, azaz olyan szolgáltatásokat kaphatunk majd települési szinten már a következő 5 évben is, amelyek egyszerűsíteni vagy segíteni fogják a mindennapi városi életünket. A blockchain-technológia ezt a folyamatot fogja nagymértékben támogatni. Jelentős hatással lesz az életünkre, paradigmaváltást hoz a gazdasági életben és a lokális ökoszisztémában is, mivel az értékek és a tőke szabad elérését tudja digitális, biztonságos és hiteles módon biztosítani. Ennek eredményeként egy okos város a fejlesztéseihez a tokenizáció által akár újfajta finanszírozást is elérhetővé tud majd tenni. 

 

(Nyitókép: uni-milton.hu)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38