Klímaválság – nő a mérnökök felelőssége

forrás: Prím Online, 2020. február 10. 09:24

„A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján.

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozóját, amelynek idén is a Magyar Mérnöki Kamara adott otthont. A 2020. február 6. és 9. (csütörtök-vasárnap) között megrendezett találkozó célja volt, hogy az energetika minden területéről, határon innen és túlról összegyűjtse a hallgatókat (energetikai mérnököket, közgazdászokat, jogászokat, és más energetikai szakterületek hallgatóit). A résztvevők egy szakmai versenyben méretteték meg magukat más intézmények csapataival, előadásokat hallgathattak meg hazai és nemzetközi cégek képviselőitől, valamint üzemlátogatásokon vehettek részt. A fiatal mérnökök és hallgatók megismerkedtek egymás kutatásaival, és csapatépítők alkalmával hasznos kapcsolatokra tettek szert, valamint megismerkedtek Magyarország legnagyobb energetikai vállalataival.

 

Megnyitó beszédében Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke arról a felelősségről beszélt, amelyet a mérnököknek, de különösen az energetikusoknak kell vállalniuk a klímaválság kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mérnököknek segítenie kell a jószándékú laikusokat abban, hogy  valóban el tudjanak igazodni a sokszor egymásnak ellentmondó klíma-információk között. A mérnökök tudása, pontossága, precizitása segíthet abban, hogy az emberek a klímaváltozást ne az érzelmek, hanem a tények mentén ítéljék meg; és ugyancsak a mérnökök segíthetnek abban is, hogy a gyorsuló technológiai változás a hosszútávú és fenntartható fejlődést segítse elő, és ne károkat okozzon. A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a Kormány nemrég elkészült klímastratégiájának megvalósításában a fenntartható jövő érdekében a fiatal mérnökökre különösen nagy szerep hárul majd. 

 

Nagy Gyula végül hangsúlyozta, hogy a Kamara a sokféleképpen igyekszik a mérnöki munka megbecsülését erősíteni, és ami manapság talán még fontosabb, a mérnökutánpótlást segíteni. Ezek közé tartozik, hogy a Magyar Mérnöki Kamara támogatja a fiatal, vagy még csak egyetemista mérnökök találkozóit, és ezzel is felhívja a figyelmet a mérnökutánpótlás fontosságára.

 

A négynapos találkozón mintegy 70 diák és pályakezdő mérnök vett részt, és az előadók között volt a Paksi Atomerőmű munkatársa dr. Szerbin Pável, aki az Atomenergia és a Fenntartható fejlődés címmel tartott előadást; előadást tartott Zarándy Pál, a  Magyar Energetikai Társaság elnöke, és dr. Korényi Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdasági egyetem címzetes egyetemi docense is. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38