A műanyagokat lebontó mikrobákat fejlesztő Poliloop lett az év magyar startupja

forrás: Prím Online, 2020. április 30. 11:45

Április 28-án, online rendezték meg a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp hazai döntőjét, amelyet a magyar fejlesztőkből álló Poliloop győzelmével zárult.  Ezzel a szennyező műanyagok környezetbarát eltüntetésére megoldó csapat lett az Év magyar startupja is, valamint ők képviselhetik az országot az energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló versenysorozat nemzetközi fináléjában.

A közép-kelet-európai régió 24 országának 425 kezdeti fázisban működő vállalkozása, köztük 360 startup adta be a jelentkezését idén az EIT InnoEnergy szervezésében hatodszor megvalósult PowerUp! versenyre. Magyarországon közel harminc csapat indult el a megmérettetésen, és közülük tízen jutottak be az országos döntőbe, amelyet online tartottak meg április 28-án. A versenyzőknek az ötfős, vezető nagyvállalati és innovációs szakértőkből álló zsűri előtt kellett bemutatniuk fejlesztésüket és azzal összefüggő piaci elképzeléseiket. A bíráló bizottság az ötletek eredetisége, a bennük rejlő üzleti potenciál és a témagazda prezentációja alapján rangsorolta a pályázókat, és választotta meg végül az első helyezettnek a Poliloop csapatát. Ők arra vállalkoztak, hogy felszámolják a műanyag szeméthegyeket. Megalkották azokat a mikrobákat, amelyek szobahőmérsékleten, hetek, illetve sok esetben napok alatt bármilyen műanyag hulladékot (polietilén, polipropilén, polisztirol) lebontanak.

 

 

„Olyan biológiai megoldást dolgoztunk ki, amellyel a Földön évente keletkező, 300 millió tonnát meghaladó műanyagszemét döntő többsége eltüntethető lenne. Ez főleg annak tükrében fontos, hogy jelenleg alig 2 százalékát hasznosítják újra a műanyagoknak világszerte. Ezen a ponton azonban nem állnánk meg. Gyártóként, biológiailag lebomló műanyagok előállításával szeretnénk hosszú távon megteremteni a körforgásos gazdaság működését.” – hangsúlyozta a nyertes Poliloop ügyvezetője, Madaras Liz.

 

A magyar döntő nyertese a nemzetközi fináléban a versenyben résztvevő többi 23 ország helyi győztesével mérkőzik meg a fődíjakért. Azon az első helyért 50 000 euró, a másodikért 10 000 euró, a harmadikért pedig 5000 euró jár, valamint további különdíjakban részesülhetnek a versenyzők köszönhetően a PowerUp! partnerei, az Amazon Web Services, a Revolut és a SpeedUp Group felajánlásainak.

 

„Gratulálok a startupoknak, egytől egyig kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A korábbi évekhez hasonlóan most is egy intenzív felkészítésen vannak túl, a megszerzett tudást és a mentorokkal kiépített kapcsolatokat pedig a versenyen kívül is hasznosítani tudják. Célunk a legjobb innovációk piacra segítése, ezért az InnoEnergy befektetésére mindegyik döntőbe jutott csapatnak van lehetősége a következő hónapok tárgyalásai során.” – nyilatkozta Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője.

 

A PowerUp! versenyt lezáró nemzetközi finálé végleges időpontját és menetét a koronavírus-járvány fejleményeinek ismeretében később határozzák meg az EIT InnoEnergy vezetői. További információk a folyamatosan frissülő https://powerup.innoenergy.com/ oldalon olvashatóak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ tíz legnagyobb e-jármű-gyártója a Continental gumiabroncsaira támaszkodott 2023-ban

A Continental a tavalyi évben először szállított gumiabroncsokat a világ tíz legnagyobb volumenű, teljesen elektromos járműveket gyártó vállalatának. Az előző évben ez a szám tízből kilenc volt. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben (APAC) a prémium gumiabroncsgyártó első ízben látja el az első öt legnagyobb volumenű elektromos járműgyártót elsőszerelésű autógumikkal. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA), valamint az amerikai kontinensen a vállalat emellett meg tudta tartani erős pozícióját: az öt legnagyobb volumenű gyártó továbbra is a Continental abroncsokban bízik.

2024. május 7. 11:55

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

2024. május 6. 16:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55