Magasabb szintre lép a Bosch az önvezető technológiák fejlesztésében

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 17:34

Felvásárlással bővíti automatizált vezetési megoldásait, és erősíti piaci pozícióját a Bosch. A németországi székhelyű Atlatec GmbH önállóan működő cégként válik a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletág részévé. A Bosch és az Atlatec aláírta az erről szóló megállapodást.

  •   A német Atlatec a SAE 3 és 4 szintű önvezető funkciókat támogató nagyfelbontású 3D térképek egyik leginnovatívabb szállítója a világon.
  •   A felvásárlás tovább szélesíti a Bosch portfolióját, ügyfelei számára így egyetlen beszerzési forrásból kínálja az automatizált vezetési megoldások összes elemét.
  •   A nagyfelbontású térképek – kiegészítő szenzorként – nélkülözhetetlen összetevői a biztonságos és kényelmes automatizált vezetésnek.
  •   A hazai mérnököknek is jelentős szerepe van a cégcsoport önvezető technológiáinak fejlesztésében. A Bosch több mint 2700 főt foglalkoztató Budapesti Fejlesztési Központjában közel ezer mérnök dolgozik magasan automatizált és önvezető-jármű fejlesztési projekteken.

  

Teljes körű önvezetési megoldások a Boschtól

Az Atlatec a vezetéstámogató rendszerek és az automatizált vezetést segítő nagyfelbontású digitális térképek egyik leginnovatívabb szállítója világszinten. A Karlsruhei Technológiai Intézetből 2014-ben kivált vállalat Németországban, Japánban és az USA-ban jelenleg mintegy 25 munkatársat foglalkoztat. „Az Atlatec felvásárlásával a nagyfelbontású digitális térképek terén tovább bővítjük tudásunkat és piaci kínálatunkat. A Bosch így az egyetlen olyan vállalat, amely az automatizált vezetéshez szükséges rendszerösszetevők teljes spektrumát kínálja ügyfelei számára – az aktuátor-technikától a szenzorokon át, egészen a szoftverekig és a térképekig.” – hangsúlyozta Dr. Mathias Pillin, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletágának elnöke. „A Boschban ideális partnerre találtunk, együtt még tovább szélesíthetjük fejlesztéseinket a digitális térképek területén” – emelte ki Dr. Henning Lategahn, az Atlatec GmbH vezérigazgatója. A vételárat a megállapodás értelmében a felek nem hozzák nyilvánosságra, a tranzakcióhoz versenyhivatali jóváhagyás is szükséges.

 

 

A digitális térképek mint kiegészítő szenzorok az önvezetésben

A nagyfelbontású digitális térképeknek lényeges szerepük van abban, hogy az automatizált vezetési funkciók használata biztonságos és kényelmes legyen. Az Atlatec portfoliója a digitális térképkészítés minden alkotóelemét lefedi. Kínálata nem csupán az adatrögzítésre és -feldolgozásra, hanem magára a térkép elkészítésére, valamint a megfelelő minőségellenőrzésre is kiterjed. A radar-, videó- és ultrahangtechnika mellett a digitális térképek további nélkülözhetetlen érzékelőként szolgálnak az automatizált vezetésben. A jármű környezetére és a forgalmi helyzetre vonatkozó információik ugyanis jóval túlmutatnak a fedélzeti szenzorok érzékelési tartományán.

 

Az Atlatec saját érzékelődobozzal és a hozzá tartozó szoftverrel igény szerint méretezhető megoldást fejlesztett ki a térképkészítéshez. A rendszer által gyűjtött nyers adatok kiértékelése mesterséges intelligencia (MI) segítségével történik, majd ezt olyan fontos információkkal egészítik ki, mint a közlekedési táblák, a kanyarok íve vagy a különböző útelemek, tereptárgyak, például a villamossínek. Mivel az MI-algoritmusok folyamatosan tanulnak, egyre bővül a mesterséges intelligencia által észlelni képes út- és környezeti elemek aránya is. A térkép információi alapján egy önvezető autó például éles kanyarhoz közelítve képes lesz előre megkezdeni a lassítást.

 

 

Mesterséges intelligenciával az egyre részletesebb térképekért

A digitális térképek a kezdetektől fogva nélkülözhetetlen elemei az automatizált vezetés fejlesztésének. Minél magasabb ugyanis az automatizálás foka, annál szorosabban kell egymáshoz kapcsolódnia a térképkészítésnek és a menetstratégia programozásának. „Nagyfelbontású térképek készítésére alkalmas technológiájával az Atlatec ideálisan egészíti ki a Bosch portfolióját. Az Atlatec egy különösen intelligens és agilis térképezési eljárást alkalmaz, ami megkülönbözteti más szolgáltatók megoldásaitól. Az általa használt mesterséges intelligencia például a legnagyobb pontossággal és következetességgel azonosítja, illetve térképezi fel az út egyes elemeit, többek között a szalagkorlátokat és a sávfelfestéseket. Ezzel még pontosabban tervezhetjük meg menetstratégiai algoritmusainkat” – mutatott rá Dr. Stephan Hönle, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletág automatizált vezetési részlegének alelnöke.

 

Az Atlatec fejlesztései hasznos kiegészítői lehetnek a Bosch útazonosítás (Bosch Road Signature) technológiájának is, amely valós forgalomban gyűjtött tömeges adatok használatával teszi lehetővé, hogy az önvezető autók digitális térképek alapján pontosan meghatározzák saját pillanatnyi pozíciójukat. A Bosch az automatizált vezetés és térképkészítés területén eddig is sikeresen működött együtt különböző partnerekkel, az Atlatec ezt a kört bővíti.

 

 

A Bosch az automatizált vezetés teljes spektrumán dolgozik SAE 1–4 szinteken

Az automatizált vezetés stratégiai ágazat a Bosch számára, a vállalat vezető szerepet tölt be az innovációban ezen a területen. Vezetéstámogató rendszereivel és a szükséges szenzortechnológiával már a fejlesztések korai fázisában lerakta az alapokat az automatizált vezetés minden szintjén. A Bosch kétirányú megközelítést alkalmaz. Egyfelől azzal a céllal, hogy a vezetést biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye, a magánhasználatú személygépkocsik számára fejleszt vezetéstámogató, illetve a SAE 1–3 szinteket lefedő, részlegesen és feltételesen automatizált megoldásokat. Másfelől a Bosch fejlesztőcsapata az automatizált vezetés magasabb szintjeit támogató megoldásokon is dolgozik, elsősorban a gépjárműflottákat és az új típusú üzemeltetési modelleket szem előtt tartva. Különösen a logisztikai szektorban lát a vállalat jelentős felhasználási, illetve üzleti lehetőségeket az SAE 4 szintű automatizált vezetési rendszerek számára. Sőt, az automatizált parkolási segéd (Automated Valet Parking; AVP) formájában a Bosch már az első olyan sorozatgyártásra kész automatizált vezetési funkciót is kifejlesztette, amely egyáltalán nem igényel járművezetőt. 

 

Hazai mérnökök az önvezető technológiák fejlesztésének élvonalában

A világon három helyszínen, Németországban, az USA-ban és Magyarországon fejleszt önvezető járműtechnológiákat a Bosch. „A 2005-ben megalakult, több mint 2700 főt foglalkoztató Budapesti Fejlesztési Központban közel ezer mérnökünk dolgozik magasan automatizált és önvezető-jármű fejlesztési  projekteken. Az elmúlt években számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető szabadalmaztatott technológia jött létre itt. Többségük az automatizált vezetést segíti a forgalmi környezet még pontosabb elemzésében, a többi jármű mozgásának előrejelzésében. A Budapesti Fejlesztési Központ rendkívül vonzó a hazai mérnökök számára is, hiszen itt ténylegesen a mai csúcstechnológiák kutatás-fejlesztésének részesei lehetnek” – fűzte hozzá Szőke Zoltán, a Bosch automatizált vezetés fejlesztéséért felelős alelnöke Magyarországon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36