Erősödő partnerség a BMW-vel

forrás: Prím Online, 2024. március 21. 14:43

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

Tavaly júniusban kötötték meg a Debreceni Egyetem és a városba települő BMW autógyár vezetői a szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő stratégiai együttműködést. A megállapodás első körben az Általános Orvostudományi Karra, az Egészségtudományi Karra, az Informatikai Karra, a Műszaki Karra, valamint a Természettudományi és Technológiai Karra terjedt ki. A kedden aláírt módosítással pedig az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), valamint a Gazdaságtudományi Kar (GTK) részvételével bővítették a partnerségi szerződést.

 

 

A megállapodást a Debreceni Egyetem részéről Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Szikora Veronika, az ÁJK dékánja és Fenyves Veronika, a GTK dékánja, míg a BMW részéről Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója és Liv-Eske Herrström pénzügyi igazgató írta alá.

 

Szilvássy Zoltán az aláírás kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagy öröm, hogy a világ egyik vezető autógyártója elismeri a Debreceni Egyetem oktatási, kutatási és innovációs területen nyújtott teljesítményét, és ennek jegyében tovább bővülhet az intézmény és a vállalat között már meglévő együttműködés. 

 

A számos területet lefedő megállapodás különleges lehetőséget nyújt a Debreceni Egyetem számára, hogy a járműipar egyik nemzetközi szinten kimagasló kutatási-fejlesztési hálózatának részévé váljon tette hozzá a rektor.

 

 

Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Szikora Veronika kifejtette: a tervek között szerepel, hogy a BMW bekapcsolódik az oktatásba, így az európai és nemzetközi üzleti jog (European and International Business Law) LLM-képzésbe, valamint a jövőben induló compliance szakirányú továbbképzésbe. 

 

- Angol és német nyelvű előadásokat is tartanának az autógyár szakemberei az ÁJK graduális hallgatóinak. Emellett jogi gyakornoki program indítása is felvetődött – foglalta össze a kari vezető.

 

 

A Gazdaságtudományi Kar dékánja, Fenyves Veronika a hirek.unideb.hu-nak arról beszélt, hogy a BMW több kontinenst behálózó nemzetközi vállalati struktúrája számos olyan kérdést vet fel, amelyekre közös válasz adható. Ide tartoznak a nemzetközi adózás, a gyorsan változó kereskedelempolitika (vámok- és nemvám-jellegű akadályok) és a vállalati kontrolling-gyakorlat által teremtett kihívások, illetve mindazok a közgazdaságtani és üzleti jelenségek, amelyek nemzetközi termelési-szolgáltatási hálózatokhoz kapcsolódnak. 

 

– A BMW debreceni üzeme már jelenleg is foglalkoztat a GTK-n végzett szakembereket, nyilvánvaló cél a szakmai utánpótlás biztosítása, közös gyakornoki programok kialakítása és a duális képzés további kiterjesztése is. A Gazdaságtudományi Kar számít a BMW-től érkező előadók gyakorlati tapasztalataira nem csak előadások, hanem akár teljes kurzus formájában is – mondta el Fenyves Veronika. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50