Microsoft Research konferencia Budapesten

forrás Prim Online, 2003. november 13. 17:47
Háromnapos konferenciát szervezett Budapesten a Microsoft Research 2003. november 10. és 12. között. A konferencián a környező országok egyetemi oktatói és kutatói hallgathattak előadásokat a fordítóarchitektúrák és a programozási nyelvek témakörében. A konferencia keretében került sor egy új Microsoft Research egyetemi pályázat meghirdetésére is.
A Microsoft Research, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Microsoft Magyarország háromnapos tudományos konferenciát rendezett Kelet-Közép-Európa egyetemi és főiskolai oktatói, valamint kutatói számára Budapesten. Az előadók a Microsoft központjából, a redmondi fejlesztőközpontból és kutatóintézetből, a Microsoft Research cambridge-i laboratóriumából, illetve Európa számos egyeteméről érkeztek a konferenciára. Összesen 19 ország 230 résztvevője hallgatta meg az előadásokat a fordítóarchitektúrák és programozási nyelvek témakörében. Az előadások érintették a jövő egységes fordítóinfrastruktúráit, a Rotor - az osztott forráskódú egységes nyelvi infrastruktúra (Shared Source Common Language Infrastructure) - jövőjét, több .NET-es program- és leírónyelvet illetve a Microsoft legújabb, Longhorn kódnevű operációs rendszerének elemeit is.

A budapesti konferencián került bejelentésre, hogy a Microsoft Research egyetemek számára meghirdetett pályázatainak sorában egy újabb kiírás lát napvilágot az osztott forráskódú keretrendszerrel, a ROTOR-ral kapcsolatban. A Rotor a Microsoft .NET framework szabványos részeinek egy Windowson, FreeBSD-n és MacOS X-en futtatható változata, melynek forráskódja bárki számára ingyenesen elérhető. Ez a rendszer ideális oktatási anyag lehet egyetemek számára, hiszen a .NET modern technológiáinak egyik megvalósítását forráskóddal együtt szemlélhetik meg a hallgatók és az oktatók. Számos egyetem használja informatikai képzésében, illetve kutatási projektek is épülnek erre. A Microsoft Research egyetemek számára kiírt pályázataiban egyetemek, kutatói csoportok nyerhetnek 25-30 ezer dollár értékű kutatási ösztöndíjakat, melyeket az adott témával kapcsolatos kutatásokra fordíthatnak. Ezen együttműködések során a cég kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kutatások eredményeinek szellemi tulajdona a kutatóknál maradjon, mindössze néhány nyilvános publikációt kér cserébe. Az első ilyen pályázat szintén a Rotor rendszerrel kapcsolatosan került meghirdetésre, ennek sikerét látva idén a beágyazott rendszerek témakört járhatják körül a kutatók. A konferencián bejelentésre került, hogy a Microsoft továbbfejleszti a Rotort, és az követni fogja a .NET framework üzleti változatának fejlődését. E mellett pedig a következő pályázat ismét a Rotorral lesz kapcsolatos. Újdonság a pályázat kapcsán, hogy az úgynevezett „semi works” folyamat nyomán akár arra is lehetőség nyílhat, hogy a kutatások eredményei a .NET framework üzleti megvalósításában is megjelenjenek.

A kétnapos előadás-sorozat után, a konferencia harmadik napján a résztvevők többsége ellátogatott a BME-re, ahol egy „Curriculum workshop” keretében arról hallgattak előadásokat, hogy hogyan lehet a megismert technológiákat (például a .NET-et) az oktatásba bevinni, ott felhasználni. Az előadók többek között a Microsoft Research cambridge-i laboratóriumának munkatársai, valamint neves európai egyetemek oktatói voltak.

Az esemény során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a résztvevők egymással és az előadókkal, kutatókkal is személyes kapcsolatokat építhessenek ki az előadások szüneteiben. A konferencia második és harmadik napján egy előre meghatározott időpontban a résztvevők állíthatták ki saját kutatási eredményeiket, hogy bemutassák munkájukat és ezzel is segítsék az eszmecserét a témakörökben.

A kutatás és az együttműködés lehetősége minden egyetem számára nyitott. A szükséges szoftverek egy része elérhető az interneten (például a Rotor forráskódja), a Campus szerződés keretében, vagy az MSDN Academic Alliance előfizetésen keresztül. A Microsoft Research munkájáról és az egyetemekkel való együttműködéséről az MSR honlapján lehet olvasni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38