A Google-t használta saját terjesztéséhez a Santy vírus

Milkovits Gábor, 2004. december 22. 21:39
A Google keresőjét felhasználva keresett magának újabb megtámadható címeket az egy nap alatt több mint 40 ezer weboldalt megfertőző Santy nevű számítógépes féreg.
A vírus az elsősorban az online fórumok technológiai hátterét adó phpBB szoftver biztonsági rését használta ki a támadásoknál, amelyek kisebb nagyobb mértékben megbénították az adott oldalakat. A féreg ezután a Google keresőjének segítségével keresett magának új, a phpBB-t használó célpontokat. Jó hír ugyanakkor, hogy a fertőzött oldalakra látogató felhasználókat nem veszélyezteti a vírus. Az F-Secure szoftverbiztonsági cég első kézből származó értesülése szerint a Google 7 órán belül reagált a veszélyre, és a megfelelő intézkedések megtétele után az újonnan megfertőzött oldalak száma jelentősen lecsökkent. A Google biztonsági csapata azt is közölte, hogy habár ez a reagálási idő nem számít rossznak, a jövőben felül kívánják vizsgálni az ilyen jellegű problémákra adandó válaszaikat, és még jobban le szándékoznak rövidíteni a vírus megjelenése és az intézkedés között eltelt időt.

Nem a Santy az első a Google-t kihasználó vírus - júliusban a MyDoom egyik variánsa szintén a keresőprogram segítségével keresett magának új címeket, olyan intenzív forgalmat generálva, hogy sikeresen le is lassította az online alkalmazás működését.
Kulcsszavak: security Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59