Fennállásának legjobb évét zárta a Sun Magyarországon

forrás Prim Online, 2005. július 27. 11:02
Kiemelkedően jó eredménnyel zárta a – 2004. július 1-étől 2005. június 30-ig tartó – 2005-ös pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 15 százalékos bevételnövekedést ért el a hazai IT piacon. Ezzel a szintén jó eredményeket elérő régió kiemelkedő teljesítményét mutatta fel. A vállalat teljes árbevételén belül továbbra is a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, de az államigazgatási szektor megrendeléseiből származó árbevétel százaléka is emelkedett. A magyarországi Sun a jövőben – a jó eredményekre alapozva –további személyi bővítéseket tervez, főleg az értékesítés, a szerviz és a szoftver területeken. Célja, hogy a partnerekre épülő üzleti modelljére építve a 2006-os évben tovább növelje eredményét és erősítse piaci pozícióit.
Komplex infrastruktúra projektek

A vállalat hazai piaci részesedése a hardverszállítások terén – a külső disk storage adatok szerint – a gyári árbevétel tekintetében az elmúlt évben az azt megelőző 3,0 százalékról 5,1 százalékra emelkedett. A vállalat a sikereit elsősorban annak köszönhette, hogy már nem csak az úgynevezett felsőkategóriás (high end) technológiák terén, hanem más – low end – szinteken is ki tudja elégíteni az ügyfelek igényeit.

A Sun a tavalyi év legjelentősebb magyarországi sikereit a távközlési piacon érte el, bevételének több mint harmada (41 százaléka) származott ebből a szektorból, amely szinte megegyezik a korábbi évi teljesítményével. A Sun mindhárom hazai mobilszolgáltató partnereként aktív szerepet vállalt a 3G szolgáltatások kialakításában, valamint konszolidációs, belső működési hatékonyságot növelő, költségcsökkentő megoldások kialakításában is részt vett. Megoldásaira a vezetékes távközlési piacon szereplő vállalatok is igényt tartottak az ott folyó üzleti átalakítások informatikai vonzatai miatt.

A távközlés mellett a vállalat számára a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket (az innen származó bevételek aránya 22 százalék az összbevételeken belül); az elmúlt évben pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye az OTP Banknál kialakított új konszolidált Sun tárolómegoldása volt, amellyel a pénzintézet magasabb szolgáltatási szintet, jelentősebb adathozzáférési lehetőséget és adatbiztonságot, intelligens tárolóoldali szolgáltatást vásárolt.

Államigazgatási szektor: emelkedő bevételek


A kormányzati piac által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 5 százalékkal haladták meg az 2004-es évi teljesítményt, amely 16 százalékát adja a vállalat teljes bevételének.

„A Sun Microsystems, amely továbbra is elkötelezett a nyílt forráskód, a nyílt rendszerek és nyílt szabványok iránt, az elmúlt évben is fontos lépéseket tett az e-kormányzati szolgáltatások infrastruktúrájának kiépítése terén" – mondja Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. „A közszféra folyamatosan változó, növekvő és egyre komplexebbé váló igényeinek megfelelve jelentős és nagyon széleskörű nemzetközi e-Government referenciáin kívül hazánkban a kormányzati portál és ügyfélkapu, továbbá az elektronikus adóbevallás (APEH) központi hardverrendszerét alakította ki. Ezek az e-kormányzati feladatok ellátását biztosító központi infrastruktúrák igen magas rendelkezésre állást valamint rendkívül magas biztonsági színvonalat nyújtanak.”

A kormányzati szolgáltatások elektronikus biztosításával kapcsolatban kulcsfontosságú elektronikus azonosítás, személyazonosság-, vagy identitáskezelés kérdése is kiemelt fontosságú volt a magyarországi Sun számára tavaly. A Sun Microsystems globális stratégiájának köszönhetően a vállalat – felhasználók adatainak biztonságos tárolását, a felhasználók digitális azonosítóinak, valamint az egyes szolgáltatásokhoz való hozzáférések kezelését és a felhasználói adatok megosztásának lehetőségét magába foglaló – szoftverportfóliója piacvezető szerepet ért el a világon.

Új ügyfelek és bevezetések

A korábbi évben megkezdett, új ügyfelek megszerzését célzó stratégia is igen eredményesnek bizonyult: az egyéb, iparágakba nem sorolt nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a Sun hazai leányvállalatának mintegy 21 százalékát adja, szemben a tavalyi 16 százalékkal. Az adatközpont és Storage projektek területén az E-On vállalattal öt éve megkezdett együttműködés az elmúlt évben is folytatódott, és e mellett számos más Sun-bővítés is történt: közülük a legjelentősebb a Hungarocamion vállalatnál és a Malévnél. Az ebbe a kategóriába sorolt ágazatok közül az energetikai, logisztikai iparágak részaránya nőtt leginkább (3 százalékról 6 százalékra) – főleg a MOL-lal történt együttműködésnek köszönhetően.

„A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a háttértárolók (Sun StorEdge), hanem a vékonykliensek (Sun Ray) értékesítésében is jelentős növekedést könyvelhetett el, megerősítve jelenlétét ezen a piacon” – említi Kristóf Judit, a Sun Microsystems marketing igazgatója. „A további bővülést nagyban segíti, hogy a világ egyik vezető szoftverfejlesztő cégének, a Tarantellának – 25 millió dollár készpénzért történt – megvásárlásával, a Tarantella technológia Solaris operációs rendszerbe ültetésével immár lehetővé válik a windowsos szerveren futó alkalmazások használata a Sun operációs rendszert futtató gépeken. A Sun Ray vékonykliens architektúrának képességei így a felhasználók szélesebb tömegei számára válnak vonzóvá.”

„A Sun Microsystems Kft. tavaly is nagy hangsúlyt fektetett a professzionális üzemeltethetőséget, magas üzembiztonságot és rendelkezésre állást biztosító vékonykliens rendszerek bevezetésére” – mondja Kristóf Judit. „Az egyik legnagyobb méretűt, a 150 kliens kiszolgálását biztosító, PC-s munkahelyi környezet tökéletes kiváltására alkalmas infrastruktúrát a budapesti Jahn Ferenc Kórház területén építettük ki, a másikat – a régió legnagyobb ilyen jellegű, 300 munkaállomásos rendszereként – a Főváros Csatornázási Művek számítógépes infrastruktúrájának megújítására kiírt pályázat nyerteseként készítettük el fővállalkozásban.”

Bővülő hazai Sun csapat, erősödő partneri kapcsolat

A Sun – a piaci változásokra megfelelő és gyors választ adva – az elmúlt egy évben jelentős stratégiai átalakítást hajtott végre: a vállalat hardverszállítóból egyre inkább szoftver- és megoldásszállítóvá vált. Ennek megfelelően a nagyvállalati vevők, a közműszolgáltatók, a kiskereskedelmi bolthálózatok, a gyártó cégek és más kis- és középvállalkozások igényeit a hardverek mellett kifinomult, kulcsrakész megoldásokkal igyekezett és igyekszik a jövőben is kielégíteni. Ehhez pedig a vállalat bővíteni kívánja az értékesítő-, a szoftver- és az ügyfelekkel szoros kapcsolatot tartó szervizcsapatát.

A Sun növekedése és sikere jelentős mértékben a partnerekre épülő üzleti modellnek, az értékesítési partnerek megfelelő kiválasztásának és felkészítésének köszönhető. A cég nagyra értékeli, hogy kiváló partnerekkel dolgozhat együtt: ezért hozta létre a Sun Partner-díjat, amelyet tervei szerint minden évben ugyanazon kategóriákban oszt ki. A hagyományteremtő díj átadásával a vállalat a legjobbak partnerek iránti nagyrabecsülését és köszönetét fejezi ki, amelyek ismereteikkel, tapasztalataikkal és munkájukkal leginkább hozzájárultak a közös sikerekhez. A négy kategóriában kiosztott díjakat először az Albacomp mint „Az év partnere”, az Answare mint „Az év szervizpartnere”, a T-System mint „Az év szoftverpartnere” és az eBruit mint „Az év alkalmazása” kapta.

A Sun Microsystems az elmúlt év során tovább erősítette együttműködését az Avnet vállalattal, a cég kizárólagos hazai Channel Development partnerével, amely értéknövelt disztribúciós szolgáltatást biztosít a Sun iForce parterei számára a Sun teljes termékportfoliójára vonatkozóan. Ezen kívül hosszú távú megállapodást kötött az Ingram Micro vállalattal, amely a Sun Microsystems volume termékeinek – x86-os szerverek, munkaállomások, kiszolgálók és a hozzájuk kapcsolódó perifériák – disztribútorává vált Magyarországon. A megállapodás értelmében az Ingram Micro a meglevő partnereinél kínálja a Sun x86 alapú termékeit és az ezekhez kapcsolódó szoftvereket, perifériákat.
Reményteli jövő

A Sun várakozásait nagyban befolyásolja az őszre végleges formát öltő StarOffice magyar nyelvű változata, valamint az ugyancsak abban az időben piacra kerülő Galaxy termékcsalád – Opteron alapú, saját tervezésű – első két szervere, amelyen Windows, Linux és Solaris környezet is futtatható, és amely igen kedvező áron lesz kapható.

„A magyarországi Sun – az idei év rendkívül jó eredményeire is alapozva – továbbra sem tett le arról, hogy az anyavállalatot meggyőzve regionális központtá váljon” – mondja végül Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató.

Kulcsszavak: +céginfo Sun-hu

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38