Tovább nő a kereslet az internet és a mobiltelefon iránt

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 09:50
A második negyedévben a távközlési és az internet szolgáltatások iránti kereslet bővülése változatlanul tartott, ezen belül a mobiltelefonok használata folyamatosan előre tört a vezetékessel szemben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Az idén a második negyedévben a mobil-előfizetések száma 123 ezerrel bővült, s a negyedév végén túllépte a 8,9 milliót.

Az előző év azonos időpontjához képest a mobil-előfizetői állomány 738 ezerrel, 9 százalékkal lett nagyobb. A növekedés éves
üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik - közölte a KSH.

A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 88,4 volt.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 17 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre a második negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 263 percnyi beszélgetés jutott, s egy hívás átlagosan 1,5 percig tartott. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az átlagos beszédidő növekedett.

Az idén az év első negyedévben a mobil-előfizetések száma 95 ezerrel, 1,1 százalékkal bővült, túllépte a 8,8 milliót.

Az előzetes adatok szerint június végén 3,5 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 83 ezerrel kevesebb, mint 2004 azonos
időpontjában és 28 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

A vizsgált időszak végén a 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 34,8 volt, kevesebb, mint az egy évvel korábbi 35,6.

Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 7 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A kezdeményezett hívások időtartama ennél kisebb ütemben mérséklődött.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 721 perc volt, ami majdnem megegyezik az előző év azonos időszakára jellemző adattal. Az internethívások száma 27 százalékkal, az időtartama pedig 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 2,6 perc, internethívásokkal együtt 3,2 perc volt.

Az első negyedévben 3,5 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben. A negyedév során közel 38 ezerrel csökkent a vezetékes
fővonalak, ezen belül közel 7.500-zal az ISDN csatornák száma.

Tavaly a második negyedévben a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta 8,2 milliót és 3,6 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben.

A második negyedévben az internetszolgáltatók száma 195 volt, 107-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90 százalékát 19 cég mondhatja magáénak.

A KSH szerint az internet előfizetések száma 2005 második negyedévének végére megközelítette a 784 ezret, ami 20 százalékkal
több az egy évvel korábbinál.

Az internet-előfizetők körében jelentős szerkezeti átalakulás történik: a második negyedévben először haladta meg az xDSL
előfizetések száma a kapcsolt vonali (modemes, dial up) előfizetésekét.

Az összes előfizetésen belül 2004 második negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az év második negyedévében meghaladta a 14,5 milliárd forintot, ami 33
százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Kulcsszavak: mobil vezetékes KSH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38