Innovációs Nap az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

forrás Prim Online, 2007. január 31. 13:43


2007. január 30-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományszervezési, Pályázati és Innovációs Központ Tudás- és Technológiatranszfer Irodája ELTE Innovációs Napot tartott, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi kampuszán került megrendezésre. Az ELTE Innovációs Nap célja, az egyetemen keletkezett tudás és alapkutatások a gyakorlati életben való hasznosításra ösztönzése; az egyetemen dolgozó és hallgató kutatók egymás közti, és a vállalati szférával való kapcsolatainak elősegítése, erősítése, illetve kiterjesztése. A konferencia egész napos programján, amely 14 előadásból, kerekasztal-beszélgetésekből és szakmai kiállításból állt, közel 250 érdeklődő vett részt.
A konferencia első részében, a Kutatásfinanszírozás és az egyetemi innováció támogatása témában Vass Ilona az NKTH elnökhelyettese és Leskóné Kecskés Ildikó a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Innovációs és K+F Főosztályának tanácsosa előadásain vehettek részt a látogatók, az Egyetem és a vállalati együttműködések, illetve együtt nem működések témakörben Duda Ernő a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója és Fodor István az Ericsson Magyarország Kft elnöke volt a meghívott előadó. A program további részében az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói bemutatták az Egyetem egyes területein folyó kutatásokat, valamint az ELTE innovációs nagyprojektjeit, majd a vállalati szféra innovációval és K+F-fel kapcsolatos elvárásait és igényeit ismerhették meg a résztvevők. A délutáni kerekasztal-beszélgetéseken egyrészt az egyetemi szellemi tulajdonjog és szerzői jog kezelésről és a spin-off cégek nehézségeiről, másrészt a  diplomás szakemberek alkalmazásáról és az interdiszciplináris kutatások, humán kutatások innovációs potenciáljáról beszélgettek a meghívott vendégek és a résztvevők.

A hazai szabályozás, többek között az Innovációs Törvény és az új Felsőoktatási Törvény jelentős változásokat eredményezhet a felsőoktatási intézmények kutató-fejlesztő munkájában, az eredmények hasznosításában. Lehetővé teszi új források felkutatását és a korábbinál nagyobb mértékű bevonását. Az oktatóknak, kutatóknak, hallgatóknak, valamint az egyetemnek mint szervezetnek meg kell ismerniük a tudás- és technológiatranszfer folyamatokat, a szellemi alkotások tulajdonkezelését, és meg kell érteniük az innováció fontosságát.

A szabadalmak, a vállalkozói kultúra elterjesztése, az egyetem-vállalat közötti kapcsolatok kiépítése, a vállalati K+F igények megismerése fontos feladat az egyetem számára. E felismerés vezette az ELTE-t az első Innovációs Nap megszervezéséhez, amely hagyományteremtő szándékkal 2007. január 30-án került megrendezésre.

Az első Innovációs Nap főként az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományi és informatikai kutatásaira fókuszált. Jövőre, az Egyetem tervei szerint, az Innovációs Napon az érdeklődők megismerhetik a bölcsészeti, a társadalomtudományi, a pedagógiai és a jogi jellegű innovatív, hasznosítható kutatások eredményeit is.

Bővebb információ:
www.elte.hu/palyazat
Kulcsszavak: k+f tudomány oktatás ELTE

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36