15 000 XO OLPC - Alabamának!

Milkovits Gábor, 2007. december 5. 21:45

Az OLPC projekt „százdolláros” XO laptopjának legutóbbi megrendelője meglepő módon nem a harmadik világ valamely elmaradott országa, hanem az Egyesült Államok Alabama államának székhelyeként ismert Birmingham.

Annyi igaz, hogy az OLPC projekt koordinátorai nemrégiben a fejlettebb térségekre is kiterjesztették a program hatályát, azonban Észak-Amerikában elsősorban a sajátos, „kettőt fizet, egyet vihet” formát propagálták. Ennek lényege, hogy ha valaki közel 200 dollár ellenében hozzájuttatott egy fejlődő világban élő gyermeket egy XO laptophoz, akkor ugyanennyiért saját magának is vásárolhat egyet. Az egész pontosan 188 dolláros árat a hardverköltségek növekedése idézte elő, amiben számos tényező szerepet játszott, azonban a vártnál kevesebb megrendelésből adódó viszonylag alacsony gyártási volumennek döntő szerepe volt benne. Jó hír viszont, hogy október végén első hivatalos megrendelőként Uruguay százezer XO-t kért, a napokban pedig Peru kormánya adott le 260 ezer XO-ra szóló rendelést. Ha a kereslet és a gyártás eléri a tervezett milliós példányszámot, a laptop ára valóban akár 100 dollárra is csökkenhet.

Ami az alabamai Birmingham-et illeti, Larry Langford polgármester 15 ezer XO laptopot szán a város hátrányos helyzetű diákjainak. A tanulók a tervek szerint 2008. április 15-én vehetik majd át a számos újítást tartalmazó, strapabíró készülékeket. Habár a déli Alabama nem tartozik éppen a leggazdagabb amerikai államok közé, a döntés azért így is meglepő – persze egyúttal sok mindent el is árul az állami középiskolai oktatás helyzetéről a tengerentúlon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59