Kiállítás a <19 Szabadfogású Számítógép verseny díjnyertes munkáiból

forrás Prim Online, 2007. december 11. 16:09

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ ötödik alkalommal hirdette meg a <19 Szabadfogású Számítógép Versenyt, amelyre idén is több száz számítógéppel készített pályaművet küldtek be a 19 év alatti fiatalok. Lehetett nyerni videóval, weblappal, grafikával, zenével, programmal és játékkal is, érkezett Mikulásos videó, rajongói honlap, zenei remekmű és még sok minden más. A 18 díjnyertes pályamunka egy kiállítás keretében 2007. december 7-16-ig tekinthető meg Budapesten a Centrális Galériában.

A <19 Szabadfogású Számítógép versenyen idén sem kategóriákban folyt a harc, hiszen fő szempont újra a kreativitás, az érdekes, egyéni gondolatok felvetése és az újszerű megoldások megtalálása volt. A több száz pályamű közül a zsűri díjazott például művészeti alkotásokat (zene, kép, videó), amelyek új technikai eszközök alkalmazását új gondolatok közlésére használták; weboldalakat, melyek közösségek összetartására alkalmas játékra hívtak; kreatív, gyakorlatias elgondolásokat, melyek megkönnyítik a mindennapi életet és szellemes játékokat.

A humor, az ötletesség és az eredetiség, ami a fiatalokat jellemzi most sem kérdőjelezhető meg, erről tanúskodnak a Centrális Galériában kiállított pályamunkák. (Budapest V. Arany János u. 32.) A 2007-es kiállítás olyan, a 19 év alatti korosztály által készített pályamunkákat mutat be és népszerűsít, amelyek elkészítése során a fiatal alkotók nemcsak a formális számítástechnikai ismereteikre építettek, hanem tudásukat innovatív módon használták fel, újszerű, újító, kreatív gondolkodásról, látásmódról, megfontolásokról tanúskodnak. A díjnyertes pályaművek ötletesen berendezett térben, hordozható számítógépeken kerülnek bemutatásra vagy - pl. animációk - kivetítésre, illetve interaktív módon ki is próbálhatók, tesztelhetők (pl. játékok, weboldalak).

„A kiállítás célja, hogy tovább erősítse a fiatalok kreatív hozzáállását a számítógép használathoz, valamint bemutassa a nagyközönség számára a 19 év alatti korosztály egyedi gondolkodásában és tehetségük gyakorlati megvalósításában rejlő lehetőségeket.”
- nyilatkozta Peternák Miklós a C3 Alapítvány igazgatója.

Idén is több száz pályaművet értékelhetett tehát a zsűri, az előző évekhez képest pedig még nagyobb számban neveztek lányok (30%), hogy próbára tegyék fantáziájukat, kreativitásukat, és tudásukat. A pályaművek többsége az idei évben is vidékről érkezett (77%), de a határon túlról is sokan pályáztak, így például Romániából, Szerbiából és Szlovákiából.

Az informatikus szakemberekből és művészekből álló zsűrinek nehéz feladata volt a díjazottak kiválasztásakor, hiszen rendkívül sok színvonalas pályamű érkezett. A fődíj az [Origo] által felajánlott 1.200.000 Ft értékű ösztöndíj volt, amelyet két versenyzőnek megosztva ítélt oda a zsűri.

Az egyik fődíjas Glázer Ádám (16, Győr), a R.U.B.E. című háromdimenziós animációs film készítője. Tizenhat éves alkotótól szokatlan az a virtuozitás, mely film technikai kivitelezését jellemzi, a látványos effektek minősége és azok kreatív alkalmazása jelentik a film legfőbb erényét. Kivételes tehetségről tesz tanulságot a dramaturgia sodrását érzékenyen követő kamerakezelés, mely komoly, átgondolt tervezést feltételez a filmkészítő részéről. A Rube Goldberg-re való utalás azt sejteti, hogy tudatos alkotóval állunk szemben, aki filmetűdjében nem csupán kipróbálni, de értelmezni igyekszik Goldberg gondolkodásmódját, melyhez a mackó és a robot története csupán ürügyként szolgál.

A másik fődíjas Gutema Dávid (16, Debrecen), aki a Mai mese című videóval nevezett.
A Mai mese egy nagyvárosi történet, melyben a főhőst a szerelem szabadítja meg a szegénység, a drogok és az öngyilkos gondolatok kilátástalan világából. A videó egymást lassú tempóban követő, rajzolt állóképek sorozata, mégis nagyszerűen érzékelteti a városi forgalom sodrását,  a főhős lelki gyötrődéseit, a kábítószeres mámor szédítő pillanatait és az azt követő zuhanás testet-lelket kínzó állapotát. A karakteres grafikán túl a szöveghez kapcsolódó, rádiójáték igényű hangeffektusoknak, zenéknek köszönhető, hogy képzeletünkben mozgássá változnak a statikus rajzok.

A Packard Bell notebookot Jurik Kristóf (17, Budapest) vihette haza, aki a tavalyi versenyen fődíjat nyert el animációs filmjével, melyben már érett alkotóhoz méltó módon magabiztosan bánt a dramaturgia, illetve a mozgógépes montázs eszközeivel. Idei pályművei arról tanúskodnak, hogy érdeklődése, kísérletezőkedve töretlen, újabb munkái tudatos útkeresés mérföldkövei. A „Világhírű Miklós” kezdő képsorai izgalmas vizuális dramaturgiával tartják kétségek között a nézőt, az „Értelmezhetetlen történetek” lazának tűnő, ám pontosan szerkesztett képszövetei pedig ugyan próbára teszik a türelmetlen befogadó figyelmét, de akit lenyűgöz a szokatlan látványvilág, nem tud szabadulni a tudatosan tervezett montázs szuggesztív hatásától.

További díjazottak:


T-Online által felajánlott ajándékot és Sagem mobiltelefont nyert:

Csordás Róbert (18, Muzslya) – RealVM, program

T-Online által felajánlott ajándékot nyert:
Csirmaz Dávid (18, Mezőkövesd) – Air Pool, játék
Ollári Szabolcs (18, Bóly) – Hangmintázat, zene
Móder Barbara (16, Budapest) – Site by endorphines, honlap
Petneházi Gábor (17, Debrecen) – Hotel Mentol, honlap
Gyökeres Vilmos (18, Miskolc) - Csigagyorsaság, játék
Feles Dániel (17, Törökbálint) - dosers.extra.hu, honlap
RMFC Team: Plank Ádám (14, Nyíregyháza-Sóstóhegy), Perger Péter - Rúzsa Magdi hivatalos rajongói oldala, honlap
Felvidéki Miklós (18, Budapest) – Noname, grafika
Bándi Gábor (18, Budapest) – Az Ajtó, videó

SAGEM által felajánlott mobiltelefont nyert:


Dombi Botond és Dombi Szabolcs (11, 13, Sepsiszentgyörgy) –Amit a medvékről feltétlenül tudni kell, videó
Mészáros Márton (12, Budapest) – Digitális videóim, videó
Bálint Ábel (18, Budapest) – Fény és Tér, videó

Microsoft által felajánlott egér, billentyű, játék csomagot nyert
:

Molnár Luca (17, Radostyán) – Tűzmadár, grafika
Czentnár Simon (16, Budapest) - Booga-Boo, játék

További információ a versenyről és kedvcsináló a kiállítás megtekintéséhez: http://verseny.c3.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50