Nemzetközi spam-kísérlet elszomorító eredménnyel

Milkovits Gábor, 2008. július 1. 21:15

A McAfee szoftverbiztonsági cég egy olyan kísérletet végzett el tíz országban, amelynek keretében az alanyoknak mindenfajta spam-szűrőt ki kellett kapcsolniuk számítógépükön, ezután pedig összeszámolták a beérkezett kéretlen leveleket.

Az egyhónapos kísérletben összesen 50 személy vett részt, országonként öt. A legtöbb kéretlen e-mailt, összesen 23 233-at az amerikaiak kapták, míg a legkevesebb spam a németeknek érkezett.

Íme a teljes lista:

USA – 23 233
Brazília – 15 856
Olaszország – 15 610
Mexikó – 12 229
Nagy-Britannia – 11 965
Ausztrália - 9214
Hollandia - 6378
Spanyolország - 5419
Franciaország - 2597
Németország - 2331

A fenti adatok alapján elég egyértelmű, hogy a globális spam-helyzet nem látszik javulni, az igazán komoly gondot azonban az jelenti, hogy a kéretlen üzenetek jelentős része nem csupán kellemetlenséget, hanem egyúttal veszélyt is jelenthet a fogadónak. A McAfee szerint például a kísérletben kapott elektronikus levélszemét 8 százaléka úgynevezett phishing adatlopó kódokat tartalmazott, amelyek segítségével illetéktelenek megszerezhetik mások bizalmas adatait, beleértve bankszámla- és hitelkártya-információkat is.

A phishing elszaporodása mellett a másik napjainkban zajló folyamat a spam-ek szakosodása: a kéretlen reklámüzenetek legnagyobb része mostanában előre garantált hiteleket és vonzó hitelkártyákat hirdet, de gyakoriak az egészségügyi szolgáltatásokat, prostitúciót és pornográfiát, ingyenes termékeket és oktatást reklámozó spam-ek is.

Dave De Walt, a McAfee vezérigazgatója a kísérlettel kapcsolatban a sajtónak kifejtette, hogy a világ minden részén élő és a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező résztvevőket egyformán elborzasztotta az általuk kapott kéretlen üzenetek irdatlan mennyisége. De Walt szerint a jelenség sohasem lesz teljesen kiirtható, így mindenkinek meg kell tanulnia együtt élni vele és a megfelelő eszközökkel felvenni ellene a harcot.

Kulcsszavak: McAfee security spam

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36