Innovációs díjat kapott a NetAcademia IT-biztonsági oktatórendszere

forrás Prim Online, 2008. szeptember 9. 18:03

Innovációs díjat kapott a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, a Microsoft Magyarország megbízásából és szakértői támogatásával készült Ördöglakat. Az ingyenes oktatási megoldás segítségével eddig több mint hatezer informatikus ismerkedett meg a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, hogy a megszerzett tudást később munkahelyükön, vállalkozásuk keretében felhasználva nagyobb biztonságot teremtsenek a külső támadásokkal szemben.

A Microsoft Magyarország és a NetAcademia Oktatóközpont közös pályázata nyerte el az idén negyedik alkalommal meghirdetett IT Business Leadership Award innovációs díjat Termékfejlesztés kis- és középvállalati kategóriában.

A Microsoft Magyarország felkérésére a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, az Ördöglakat valós időben, valós körülmények között szimulálja a legjellemzőbb informatikai biztonsági problémákat. Az oldalon alkalmazott megközelítés segít az informatikusoknak abban, hogy megismerjék és megértsék a számítógépes bűnözök gondolkodásmódját. A biztonsági problémákat így éppen azok feltárása és kihasználása révén mutatja be.

A több ezer informatikust és biztonsági szakértőt folyamatosan, leállás nélkül kiszolgáló Ördöglakat teljes egészében Microsoft szoftvereken fut, a pályák megtervezését pedig Certified Ethical Hacker minősítéssel rendelkező szakoktatók végezték.

A zsűri tagjai a pályázattal kapcsolatban kiemelték, hogy az Ördöglakat több mint hatezer informatikus ingyenes képzéséhez járult hozzá. Emellett - bár teljesen Microsoft platformon készült - az online oktatórendszer keretében bemutatott és kipróbálható hibák egytől egyig platformfüggetlenek, így akár Linux/Apache környezetben is hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek.

Nagyobb biztonságban van a hazai adatvagyon


"Nagyon örülünk az elismerésnek, mely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk online oktatási megoldások keresésében. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy szükség van ilyen programokra, hiszen az informatikusok mindössze 10 százaléka rendelkezik azzal a mély tudással, mellyel a jellemző biztonsági problémák elkerülhetők - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője. - Az Ördöglakat a gyakorlat szintjén hívja fel a figyelmet a biztonsági problémákra, így mindennél kézzelfoghatóbb módon segít megtanítani a szakma képviselőit a leggyakoribb hibák elkerülésére."

A Microsoft Magyarország informatikai szakemberprogramokért felelős programmenedzsere, az Ördöglakat projektvezetője, Budai Péter szintén a program gyakorlati jelentőségét emelte ki: "Az Ördöglakat keretében kiképzett informatikusok munkahelyükön, vállalkozásuk keretében tudják kamatoztatni az itt elsajátított tudást. Ennek eredményeként nem túlzás azt állítani, hogy a hazai vállalatok, szervezetek által birtokolt adatvagyon hosszú távon nagyobb biztonságot élvezhet a külső támadókkal szemben."

A NetAcademia által kifejlesztett oktatórendszer világviszonylatban is egyedülálló, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a Microsoft nemzetközi vezetősége is elismerte a projektet, és a jövőben várható, hogy több környező országban is elindulnak a helyi Ördöglakat-mutációk.

 

Az Ördöglakat informatikai háttere:

Operációs rendszer:  Microsoft Windows 2003 R2 SP2 (Windows NT 5.2, Build 3790: Service Pack 2)
 
Adatbázis-kezelő: Microsoft SQL Server 2005 - 9.00.3159.00 (Intel X86) Enterprise Edition
 
Tűzfal: Microsoft ISA Server 2004 Standard Edition
 
Webalkalmazás: ASP.NET 2.0
o   Forráskódfelügyelet: Subversion. Kliens: TortoiseSVN

o   Fejlesztőeszköz: Microsoft Visual Web Developer 2008 Express Edition

Hálózatmonitor: Network Chemistry Packetyzer

NetCat pálya: Microsoft Virtual Serverben futó Windows Server 2003 R2 SP2

A fotón Drajkó László (Microsoft), Budai Péter (Microsoft) és Fóti Marcell (NetAcademia) látható

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59