Fokozatos szankcionálás vár az illegális letöltőkre

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 9. 10:42

A francia szenátus elfogadta szerdán az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát.

A kormány azért terjesztett be új javaslatot, mert az előző, májusban elfogadott törvény legfőbb intézkedését – amelynek értelmében a világhálós kalózok internethez jutása egyszerű adminisztratív eljárás keretében, bírósági ítélet nélkül is felfüggeszthető lett volna -, alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánytanács. A törvénytervezet végső elfogadásához a módosított szövegről a nemzetgyűlésnek is szavaznia kell, amely kormánytöbbséggel rendelkezik, és így várhatóan elfogadja azt.

 A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére a kormány egy külön hatóságot, a Hadopit hozza létre, amely az eredeti törvény szerint az internet-hozzáférés felfüggesztését is elrendelhette volna. Ezt nem engedélyezte az alkotmánytanács.

 A jogszabály-véleményező szervként is működő legfőbb közigazgatási bíróság úgy ítélte meg, hogy a szólásszabadság nevében mindenkit megillet a kommunikációs eszközökhöz, így az internethez való hozzáférés joga. Ezt a szabadságjogot pedig nem korlátozhatja egy adminisztratív hatóság, hanem csak bíróság dönthet arról.

 Az új változat szerint a Hadopi a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmezteti arra, hogy tiltott dolgot csinálnak, a szankcionálásról viszont a Hadopi kérésére a bíróság fog dönteni. A bíró a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat. A két utóbbi büntetési tétel már eddig is szerepelt a hamisítást büntető törvényben.

 Az az internet-előfizető, aki hagyja, hogy számítógépéről egy másik személy kalózkodjon, 1500 eurós pénz- és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhető. Ha egy megbüntetett előfizető egy másik szolgáltatóval köt előfizetési szerződést, 3750 euró pénzbüntetéssel sújtható.

 Az ellenzék a törvény új változatát "feleslegesen represszívnek" tartotta, és nemmel szavazott rá. Az új kulturális miniszter, Frédéric Mitterrand viszont üdvözölte, hogy végre megszületett a "döntő lépés a szerzők védelmére". Ígéretet tett arra, hogy miután a nemzetgyűlés is jóváhagyta az új változatot, párbeszédet kezdeményez a szerzők magasabb díjazásáról és a kulturális tartalmak eddigieknél előnyösebb hozzáféréséről az internetezők számára.

Kulcsszavak: filecserebere jog

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55