iPhone OS 4 rendszer bétaverzió: multitasking, mappák, iBooks, egyesített postafiók

Kovács Attila, 2010. április 12. 14:42

Az Apple bemutatta az iPhone OS 4-et, valamint megjelentette a negyedik főverzió bétaverzióját az iPhone Developer Program tagjai számára.

Az iPhone OS 4-hez frissített szoftverfejlesztői készlet (SDK) tartozik. Ezzel több mint 1500 új API és száznál is több új funkció áll a fejlesztők rendelkezésére. Az iPhone és iPod touch készülékek felhasználói számára a nyár folyamán lesznek elérhetők az új funkciók. A rendszer többek között olyan szolgáltatásokkal bővült, mint a multitasking a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, illetve a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését segítő mappák funkció. A továbbfejlesztett Mail alkalmazás lehetővé teszi a postafiókok egyesítését, gyors váltást biztosít a postafiókok között, és támogatja az üzenetláncok használatát. Az új funkciók része a kiterjesztett, még korszerűbb adatvédelemmel működő vállalati támogatás, mobileszköz-kezelés és a vezeték nélküli alkalmazástovábbítás is. A rendszern része az Apple új mobilhirdetési platformja, az iAd, és az iBooks szolgáltatás is. Ez utóbbi, a kiváló új digitáliskönyv-olvasó mellett az iPad készülékeken nemrég bemutatkozó online könyváruházat is elérhetővé teszi a felhasználók számára.

Az iPhone OS 4-et száznál is több új funkcióval bővítettek. Ezek közé tartozik a multitasking, a mappák használata, a postafiókok egyesítésének lehetősége, a kiterjedtebb vállalati támogatás, valamint az iBooks könyvolvasó és az iBookstore online áruház iPhone-okhoz készült változata. Az iPhone OS 4 új multitasking funkciójával a felhasználók gyorsan mozoghatnak az alkalmazások között. A fejlesztők a hét új multitasking szolgáltatás segítségével egyszerűen építhetik be a multitasking funkciót saját alkalmazásaikba. E szolgáltatások közé tartozik a háttérben történő hangkezelés, amellyel a Pandora vagy más hasonló szolgáltatások zenét játszhatnak le a háttérben, valamint a VoIP, mely segítségével a felhasználó az iPhone készenléti állapotában és más alkalmazások használata közben is fogadhat VoIP-hívásokat. Az iPhone OS 4 úgy biztosít multitasking funkciót a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, hogy kiküszöböli a más mobileszközökön eddig megoldatlan központi problémákat: a multitasking nem megy az akkumulátor-üzemidő rovására, és nem csökkenti az előtérben futó alkalmazás teljesítményét.
A mappák segítik a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését. Csupán két alkalmazás ikonját kell egymásra húzni, és a mappa automatikusan létrejön. A mappák elnevezése is automatikusan történik az adott alkalmazások App Store-beli kategóriájának megfelelően .Az iTunes 9.2 programmal az iPhone-mappák Mac számítógépen és PC-n is létrehozhatók, illetve kezelhetők.

Az iPhone OS 4 mobileszközös levelezési lehetőségei: postafiókok egyesítése lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen postafiókban jelenítsék meg több e-mail fiókjuk üzeneteit. Ha külön-külön szeretnék megtekinteni fiókjaikat, néhány érintéssel válthatnak a különböző postafiókok között. Az üzenetek beszélgetések szerint láncokba rendezhetők, ezáltal könnyebben követhetők az üzenetváltások. Az e-mail mellékletek megnyitására az App Store kínálatában kompatibilis alkalmazások állnak a felhasználók rendelkezésére.

Az iPhone OS 4 rendszerben a fejlesztők egyszerűen beágyazhatják az iAd mobilhirdetési-lehetőségeket alkalmazásaikba, a hirdetések továbbítása pedig dinamikusan, vezeték nélküli technológiával történik a készülékekre. Az iPhone OS 4 bétájához tartozik a Game Center előzetes fejlesztői verziója is. Ez olyan API-csomagot tartalmaz, amely lehetővé teszi a meghívásos játékok fejlesztését. Programozhatóvá válik vele a párosításon és eredménykövetésen alapuló többszereplős játékok indítása, valamint a legmagasabb pontszámok összehasonlítása egy főtáblában. A GameKit API-k segítségével létrehozott játékok a Game Center hálózatban, az Apple új közösségi játékhálózatában működnek majd.
Az iPhone OS 4 új vállalati szolgáltatásai erősítik a biztonságot, növelik a méretezhetőséget és a kompatibilitást. Az új mobileszköz-kezelési szolgáltatás integrálható a harmadik felek szervereivel, így lehetséges a vállalati iPhone készülékek vezeték nélküli konfigurálása, lekérdezése és akár törlése vagy zárolása is. Az iPhone OS 4 használatával a cégek biztonságosan üzemeltethetik saját fejlesztésű, belső használatú alkalmazásaikat, és vezeték nélküli technológiával juttathatják el őket munkatársaikhoz. Az új adatvédelmi funkció a felhasználói hozzáférési kódot titkosítási kulcsként használva védi az iPhone készüléken tárolt e-maileket és mellékleteiket.

Elérhetőség Az iPhone Developer Program tagjai a developer.apple.com címen hozzáférhetnek az iPhone OS 4 bétaverziójú szoftverhez és az SDK-hoz. Az iPhone OS 4 szoftverfrissítésként a nyár folyamán lesz elérhető az iPhone és az iPod touch készülékekhez. Egyes funkciók nem feltétlenül érhetők el valamennyi terméken.Az iPhone OS 4 iPad készülékekhez készült verziója ez év őszén válik elérhetővé.

Kulcsszavak: iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59