Elaludták a nők a digitális forradalmat?

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 3. 08:34

Ezt a kérdést feszegette egy hétvégi berlini tanulmány a csupa fiatal férfiből álló Német Kalózpárt történelmi választási sikere után.

Az információs társadalom szülöttének számító kis párt szinte a teljes ismeretlenségből egy csapásra csaknem 9 százalékot szerzett a berlini tartományi parlamenti választásokon, és a legfrissebb felmérések szerint országos népszerűsége is mintegy 7 százalék körül mozog. Az internet teljes szabadságát zászlajára tűző párt vezetőségében és a nyilvánosság előtt jelentkező szószólói között azonban szinte egyetlen "kalóznő" sem található.

A tanulmány szerint különösen furcsa ez annak fényében, hogy a politikában Angela Merkel kancellárral és az általa vezetett kormány több női miniszterével az élen szinte már tarolnak a gyengébb nem képviselői: a parlamentben is nagy számban vannak jelen, a gazdaságban pedig egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nagy befolyással rendelkező nő áll. Ezek szerint éppen az információs technológia, illetve az internet terén hiányos még az egyenjogúság?

A 2006-ban alakult párt "kalózai" cáfolják ezt, hangoztatva hogy a nemek területén is teljes átláthatóságra és esélyegyenlőségre törekszenek. Arra azonban már a tanulmány hívta fel a figyelmet, hogy a technika, illetve a technológia fejlődése terén szinte kizárólag a férfiak írták a történelmet. Ami pedig a mai digitális világot illeti: a nők kezdenek már jól mozogni abban, de - egyelőre még - nem alakítják azt.

Nemek közötti digitális árkokról azonban mindennek ellenére nincs szó. Mindezt bizonyítja, hogy a tanulmány szerint a különböző közösségi portálok használói között a férfiakénál immár magasabb a nők, illetve a lányok száma. A bloggerek között is egyre több a sikeres nő, bár - mint a szakértők vallják - a férfi blogok még mindig "ütősebbek", azaz hangosabbak és agresszívabbak. Ezen a téren a nőknek - saját érdekükben - még fel kell zárkózniuk - ajánlotta a jelentés.

Németországban immár számtalan kezdeményezés célozza a lányok, illetve a nők műszaki képességeinek kibontakoztatását. Mindez egyformán vonatkozik a matematika, a természettudományok, az informatika, valamint a műszaki, technológiai ismeretek területére. Míg azonban a matematikai, továbbá a természettudományi tanulmányok terén szinte több már a fiatal nő, illetve diáklány, a két utóbbiról ez még nem mondható el. Ami az informatikát illeti, egy felmérésből az tűnt ki: tartózkodásuk oka nem is az érdeklődés hiánya. A visszahúzódásnak eszerint jóval prózaibb oka van, mégpedig az, hogy irtóznak azoktól a férfiaktól, akik éjjel-nappal "a számítógépben laknak". Kedvüket a "kalózkodástól" éppenséggel a férfiak veszik el.
 

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38