Obama-rendelet a létfontosságú infrastruktúra kiberbiztonságának megerősítéséről

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 13. 10:24

Barack Obama amerikai elnök elrendelte kedden a létfontosságú infrastruktúra kiberbiztonságának megerősítését az információcsere, illetve az ipari partnerekkel folytatott fokozott keret-együttműködés révén.

A rendelet értelmében az eddig a hadiipari vállalatok számra fenntartott információcsere-programot más szektorok előtt is megnyitják, és a fenyegetésekről rendelkezésre álló információt csaknem valós időben megosztják velük. Az elnök arra kötelezte a szövetségi szerveket, hogy időben és ne titkosított jelentések formájában értesítsék az amerikai cégeket az őket fenyegető kibernetikai veszélyről.
 

A rendelet rámutat, hogy az intézkedések végrehajtása során a személyiségi és polgári szabadságjogokat a leghatározottabban tiszteletben kell tartani. Egyúttal szorgalmazza a kiberbiztonságra vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatát.
 

A kiberbiztonsági együttműködés kereteit az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) irányítása alatt fogják kidolgozni, a hatékonynak bizonyult nemzetközi szabványok, gyakorlat és eljárás alapján.
 

A rendelet mellett az elnök kibocsátott egy politikai direktívát is, amelyben kritikus infrastruktúrát azon vagyontárgyak, hálózatok és rendszerek összességében határozta meg, amelyek létfontosságúak a közbizalom, valamint az ország biztonságának és jólétének biztosítása szempontjából. Ennek biztonságáért a felelősségben osztoznak a szövetségi, állami, helyi, törzsi és területi entitások, valamint a létfontosságú infrastruktúra köz- és magántulajdonosai, illetve üzemeltetői.
 

A direktíva konkrét ütemtervet ír elő a kibervédelmi állami-privát együttműködés több aspektusának felülvizsgálatára. Egyebek között előírja, hogy 240 napon belül korszerűsítsék a nemzeti infrastruktúra-védelmi tervet, és két éven belül teljes egészében vizsgálják felül a "kritikus" infrastruktúrát.
 

A Fehér Ház a rendelettel és a direktívával kapcsolatban kiadott közleményében emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök még 2009 májusában nemzeti stratégiai vagyontárgynak nyilvánította az Egyesült Államok digitális infrastruktúráját, annak védelmét pedig nemzeti prioritásnak.
 

A kormányzat a belbiztonsági minisztérium irányítása alatt létrehozta a Kiberbiztonság és Kommunikáció Nemzeti Integrációs Központját (NCCIC), amely szünet nélkül figyel a létfontosságú infrastruktúrát, az internetet és a kiberteret fenyegető támadásokra. Meghirdette a megbízható kibertéri identitás stratégiáját, és átfogó kiberbiztonsági törvénytervezetet terjesztett a kongresszus elé, mert a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtegyen a kibernetikai biztonság szavatolása érdekében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36