A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál

Kéz a kézben a tudomány, a környezet- és a természetvédelem

forrás: Prím Online, 2014. április 18. 15:36

Közösen szervezik meg idén a Föld és a tudományok ünnepét a Hermann Ottó Emlékév égisze alatt Budapesten. Az “A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál” elnevezésű rendezvénynek 2014. április 24-25-én a Magyar Nemzeti Múzeum kertje ad otthont. 

A Tudományfesztivál látványos, interaktív, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programjainak megrendezéséből többek között egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, országos szakmai szervezetek, nemzeti parkok, cégek és egyesületek veszik ki a részüket. A rendezvény célja, hogy különböző élmények, tapasztalatok segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok és a környezet-, természetvédelem iránt. 

 

A tudás hatalom, amely környezetünk, a természet megóvásában is segíthet. Tanulni pedig igazán eredményesen tapasztalatok útján, élményeken keresztül lehet. Ebből az alapgondolatból kiindulva fűzték össze a két eseményt a szervezők. Április 24-én és április 25-én délelőtt 9 és este 6 óra között mozgalmas és izgalmas programokon vehetnek részt az érdeklődők. Többek között kipróbálhatnak egy pneumobilt, amely egy sűrített levegővel hajtott háromkerekű jármű, és egészen közelről láthatják, hogy működik egy valódi drón.

 

 

Látványos, izgalmas kémiai és fizikai kísérleteknek lehetnek szemtanúi, vizsgálhatnak méheket mikroszkóp alatt, a gyerekek pedig előre megadott molekulák élő modelljeit is kialakíthatják, kémiai reakciót modellezhetnek. Emellett megtapasztalhatják, milyen használni egy látássérülteknek fejlesztett pénz- és színfelismerő rendszert.

 

A felnőttek kiszámíthatják, mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után és segítenek nekik optimalizálni az otthoni energiagazdálkodást. A gyerekek egy izgalmas tanösvényen érthetik meg, mit jelent a megújuló energia, és megtudhatják, hogyan működik az éggömb és a napóra.

 

A rendezvényen kutatók demonstrálják, hogyan tudják vizsgálni az agyi elektromos működést, valamint bemutatják azt a kísérleti elrendezést, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson is alkalmaznak. Kiderül, az is, hogyan készül az időjárás-jelentés. "Megnyitja kapuit" a Maci Kórház, ahol a legkisebbek megismerkedhetnek különböző orvosi vizsgálatok menetével és közelebbről megnézhetik a gyermekrendelőben előforduló eszközöket.

 

Lesz mamutsimogató, ásvány- és életnyom bemutató, a tanárok pedig kipróbálhatnak egy olyan alkalmazást, ami dolgozatok, tesztek összeállításában és kijavításában lehet a segítségükre. Emellett kitelepül egy, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark, a „Ki nevet a végén?”, a Mobil és szelektív csúszka, a „Zúzd a metált!” és a „Lapíts, ha bírsz!” is, amelyben játékos módon lehet elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés praktikáit.

 

Kép: szelektalok.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05