Európa munkaereje felkészült a drónok korszakára

forrás: Prím Online, 2014. július 30. 10:20

Tízből nyolc munkavállaló szerint 2036-ra az európai munkahelyek a ma még nem létező technológia és folyamatok hatására teljesen át fognak alakulni. A Ricoh Europe által megrendelt és a Coleman Parkes által levezényelt új kutatás megmutatja, hogy az előrelátó dolgozók miként látják a jövőbeli munkakörnyezetüket – ami az innovatív munkát segítő új technológiának és folyamatoknak köszönhetően sokkal interaktívabb, együttműködőbb és modernebb lesz. 

A felmérés kimutatja a viszonylag rövid időn belüli széleskörű igényt új technológiák iránt, amik fokozhatják és egyszerűsíthetik a kollégák egymás közti kommunikációját és az információáramlást. A különböző iparágak, többek között a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy, az oktatás vagy a közszféra dolgozói erős előrelépést sejtenek, mikor a következő 10-22 éven belüli újításokra gondolnak. Több mint a fele azt várja, hogy a következő évtizeden belül munkáltatójuk az alábbi innovációkat teszik elérhetővé számukra:


·    érintős interaktív eszközök (69%),
·    hangfelismerő  technológiák általi feladatvégzés (60%),
·    kibővített valóság-szemüvegek (56%).


Azt is jósolják (59%), hogy 20 éven belül képesek lesznek virtuális asszisztenseket vagy hologramokat küldeni maguk helyett, amik képviselhetik őket a megbeszéléseken. Mikor arra kérték őket, hogy gondolkodjanak még merészebben, olyan újítások jutottak eszükbe, mint a drónok, az agyból agyba közvetítő Bluetooth és a szállítói csomópontok (kicsi, fülbe helyezhető eszközök, melyek lehetővé teszik az audio és videó adatok elektronikus jelként való továbbítását közvetlenül az agyba).


A csúcstechnológiás munkahelyek fő előnyeivel kapcsolatban a munkavállalók egyenlő mértékben rangsorolták a fő üzleti folyamatok optimalizálását, az információkhoz való jobb hozzáférést és a gyorsabb munkavégzés lehetőségét. Ez jelzi, hogy a manapság elvárt produktív munka – digitalizált folyamatok, a bármikor elérhető és használható adatok, a technológiai változás gyors adaptálása – továbbra is döntő fontosságú lesz a jövőben. 


A csúcstechnológiás munkahely iránti izgatottság ellenére a válaszadók kevesebb, mint harmada (29%) érzi úgy, hogy a vállalata hajlandóságot mutat az új munkakörülmények megteremtésére és a technológiák fejlesztésére a közeljövőben. Továbbá hiányzik a lehetőség a termelékenység növelésére és versenyképességük fokozására, mivel a cégek mostanában nem építenek digitálisabb, agilisabb munkahelyeket, ezáltal elveszíthetik a konkurenseikkel szemben a kulcsfontosságú személyzetüket. A tanulmány azt is elárulja, hogy mielőtt a szervezetek véghezviszik a különböző újításokat a horizonton, a jelenleg elérhető fejlett technológiát és releváns folyamatokat kell jelentős mértékben kihasználni.


·    Belső együttműködési platformok (első), web alapú megbeszélések (második), követő nyomtatás (harmadik) a három olyan rendszer, amit a dolgozók még nem használnak, de szeretnének annak érdekében, hogy értékesebb munkát végezhessenek.
·    Az e-mailen és az interneten túl továbbra is az elektronikusan tárolt információ a legértékesebb technológia lehetőség a dolgozók számára.
·    Bár a válaszadók 62%-a használja és értékesnek találja, hatból egy ember szeretné elérni a digitális információkat, de nincs lehetősége rá. 


“Izgalmas belegondolni, hogy a következő két évtized olyan újításokat fog eredményezni, melyek nem csupán a produktivitást és a versenyképességet fogják fokozni, de arra fogják inspirálni a munkavállalókat, hogy feltegyék magukban a kérdést, miszerint “mi lesz a következő?”, és “hogy fog segíteni abban, hogy még hatékonyabb lehessek?”.  A vállalatoknak ezeket a lehetőségeket kell áttekinteni, ezekhez kell a mai hagyományos munkamódszereknek alkalmazkodni, ki kell kövezni az utat a jövő digitális újításai számára.  Néhányuknak ez kulturális változást is jelent. De mindenkinek lehetőséget nyújt, hogy a következő 20 évben és azt követően tovább fejlődhessen. Ki tudja, talán a század közepén a virtuális képviselőink fogják használni a legújabb rendszereket és folyamatokat, miközben mi olyan további fejlesztéseken, ügyfélszolgálatokon és üzleti jövedelmezőségeken fogunk dolgozni, amiket mag még elképzelni sem tudunk” nyilatkozta David Mills, a Ricoh Europe vezérigazgatója.  

      
A technológia által előidézett változások további betekintéséhez kérjük, látogasson el a következő honlapra: http://thoughtleadership.ricoh-europe.com/hu/.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05