Hat SUSE tanács a privát felhő kialakításához

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 26. 10:06

Egy friss kutatás szerint az elmúlt évben 20%-kal nőtt a privát felhők piaca, és 40-50 százalékos növekedés várható az elkövetkező néhány évben. A tendencia érthető, hiszen a privátfelhő-környezet testre szabható, nagyobb biztonságot kínál, és a compliance követelmények teljesítéséhez is megfelelőbb. De hogyan fogjon hozzá egy vállalat a privát felhő kialakításához, illetve a felhőbe mozgatáshoz? Ebben segít néhány tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője.

1. Nyílt platform = számtalan előny

 

Az első feladat értelemszerűen a felhőplatform kiválasztása. Ennek során érdemes megvizsgálni a nyílt forráskódú szoftverek nyújtotta előnyöket és lehetőségeket is, ugyanis az open source közösség a felhő terén is rendkívül aktív. Az egyik leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú kezdeményezés az OpenStack, amelynek célja jól méretezhető, egyszerűen használható és számos funkciót kínáló felhőmegoldások létrehozása.

 

A projekt komoly iparági támogatásnak örvend, és széles, aktív fejlesztői közösséggel működik, amely az összevont erőfeszítéseknek köszönhetően hosszú távon minden versenytársnál nagyobb innovációra képes. A szállítófüggetlen iparági célok megvalósulásáról és a hosszú távú fenntarthatóság megőrzéséről a kezdeményezést működtető és felügyelő OpenStack alapítvány gondoskodik.

 

 

2. Figyeljünk a támogatásra és a kompatibilitásra!

 

Több olyan felhőplatform is létezik, amely az OpenStack projekten alapul, ezért minden szervezet válogathat a saját igényeinek megfelelően. Érdemes olyan gyártó szoftverét választani, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a nyílt forráskódú szoftverek vállalati alkalmazása terén, valamint az így létrehozott termékek támogatásában. Ilyen jellegű, állandóan elérhető, vállalati szintű támogatási szolgáltatást biztosít például a húszéves tapasztalattal bíró SUSE a saját, OpenStack-re épülő megoldása, a SUSE Cloud mellé.

 

Fontos továbbá, hogy a kiválasztott megoldás együttműködjön a meglévő rendszereinkkel, így nem lesz szükség további új beszerzésekre. A SUSE Cloud telepíthető az általános, szabványos x86 hardverelemekre, és integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, továbbá számos tanúsított szoftver és hardver érhető el hozzá.

 

3. Használjuk ki a hibrid rendszerek előnyeit!

 

Előfordulhat, hogy a vállalati igények úgy kívánják, hogy nyilvános és privát felhőt is használjunk egyszerre. Például a bizalmas adatokat privát felhőben szeretnénk tárolni, a felhasználók számára azonban a publikus felhőben akarjuk elérhetővé tenni a szolgáltatásokat.

 

Ez egyszerűen kivitelezhető a megfelelő eszközök használatával. A SUSE például számos vezető felhőszolgáltatóval együttműködik annak érdekében, hogy a közös ügyfelek a vállalati szolgáltatásokat a nyilvános és a privát felhőkben is használhassák. A SUSE Cloud ráadásul integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, ezért a SUSE Studio segítségével egyszerűen telepíthetők és karbantarthatók az alkalmazások a SUSE Cloud rendszerekben, a szolgáltatások pedig átfogóan felügyelhetők a SUSE Manager segítségével a privát és nyilvános felhőkben egyaránt.

 

4. Fejlesszük meglévő környezeteinket!

 

A megfelelő eszközök arra is lehetőséget biztosítanak, hogy új privátfelhő-környezet kialakítása helyett a meglévő infrastruktúránkat fejlesszük tovább és egészítsük ki felhőalapú megoldásokkal, vagy heterogén környezetet építsünk ki. Ezzel a teljesítményt és a licencköltségeket egyaránt optimalizálhatjuk.

 

Ezekben a feladatokban is hatékony segítséget nyújt a SUSE Cloud, amely vegyes hypervisor környezetek működtetését teszi lehetővé. A megoldás több hypervisor technológiát támogat, beleértve a KVM, a Xen, a Microsoft Hyper-V rendszereket és a VMware vCenter integráción keresztül a VMware ESXi megoldást is. A SUSE portfólióban ráadásul a szolgáltatások felhőbe migrálásához is megtalálhatók a szükséges eszközök.

 

5. Ne feledkezzünk meg a felügyeletről és a biztonságról!

 

A privát felhő bevezetéséhez szorosan hozzátartoznak a biztonsági megoldások, amelyekről szintén gondoskodnunk kell. A privát felhők biztonságának fenntartásához a NetIQ CloudAccess megoldást ajánlja a Magyarországi Képviselet. A termék biztonságos alkalmazáselérést tesz lehetővé a cégen belülről és kívülről egyaránt, mivel egypontos bejelentkezést kínál a szolgáltatásokhoz, a hozzáféréseket pedig naplózza. A fejlett hozzáférés-kezelési motor segítségével automatikusan létrehozhatók és kezelhetők a felhőalkalmazásokhoz kapcsolódó felhasználói fiókok.

 

6. Kérjünk szakértői segítséget!

 

Amennyiben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy a saját szervezetünk igényei milyen funkciókat kívánnak, és milyen további kiegészítő megoldásokkal tehetjük hatékonnyá, illetve biztonságossá privátfelhő-környezetünk működését, forduljunk szakértőhöz!

 

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában minden szükséges szoftver megtalálható a felhőkörnyezetek kiépítéséhez, felügyeletéhez és működtetéséhez, amelyek mellé a cég vállalati szintű támogatást is biztosít. Ezáltal bármilyen szervezet számára képes támogatást nyújtatni egy teljes felhőstratégia megtervezéséhez és kivitelezéséhez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09