GE gépzajokból komponálja zenéjét DJ Matthew Dear

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 29. 08:38

Az ipar világa megállás nélkül zúg, búg, zümmög, kalimpál és sípol, olykor jól hallhatóan, olykor pedig az emberi hallásküszöbön túl. Legtöbben a modern világgal járó megszokott háttérzajnak könyveljük el ezeket a zörejeket, ám Matthew Dear DJ és zenész számára ez maga a tudományba oltott muzsika.

Matthew Dear „Drop Science” című alkotása itt hallgatható meg (Forrás: GEreports.com)

 



Dear nemrégiben a niskayunai GE Global Research Center kutatóival együttműködve 1000 hangmintát vételezett a világ legnagyobb erejű gépeitől. „Mindenben ott rejlik a zene” – meséli Dear. „Legyen szó akár a természetről, madarakról vagy ember alkotta hangról.” A világ különböző masináitól nyert forrásanyaggal felvértezve Dear bevetette magát otthoni hangstúdiójába, hogy később egy háromperces izgalmas szuperdallammal álljon elő, melynek a „Drop Science” címet adta.

Dear együttdolgozott Andrew Gorton akusztikai mérnökkel is, aki egyike azon számos GE laboratóriumban tevékenykedő szakembernek, aki odafigyel a gépekre és igyekszik megfejteni mondanivalójukat. Az akusztika segít abban, hogy előre megnevezd a problémát, magyarázza Gorton, még mielőtt az felszínre törne. Egy DJ-nek, akárcsak egy ipari berendezésnek, egy-egy kimaradt ütem vagy hamis hang egyet jelenthet a kudarccal.


Az akusztika siet a mérnökök segítségére, például az olyan nehezen elérhető berendezések esetén, mint egy tengerfenéki olajkút. A GE tenger alatti állapotellenőrző berendezése, ami leginkább egy túlméretezett kalitkához hasonlít, kristályokat használva reagál a hangokra, mindezt félkilométeres hatótávolságban. Ez a kalitka az Északi-tenger már több mint 130 pontján dolgozik, ellenőrzi a tenger alatti szivattyúk, motorok és kábelek állapotát és Ipari Interneten keresztül továbbítja a nyert adatokat.

Akik jártasak a zenetörténetben, tudják, hogy a „Drop Science” tisztelgés a korai, klasszikussá vált Marley Mal „Droppin’ Science” című hiphop szám előtt. Maga a kifejezés azt jeleni, hogy valami különlegeset mondasz, itt éppen az ipari gépészet apropójából. „Egy berendezés akusztikus tulajdonsága olyan, mint az emberi ujjlenyomat. Nincs két egyforma hang” – állítja Fabian Dawson, a GE mérési és irányítási divízió munkatársa.

A zeneszámhoz Dear MRI-berendezések gerjesztette zörejeket, a GEnx hajtóművek gyorsulási tesztjei során keletkező zajokat és az optikai szálas kábelek fényerejét mérő műszerek kibocsátotta hangokat használt fel. A zajok és hangok a crescendót megelőzően egy motívumra épülnek, és a második percnél érik el a tetőpontot.

A lemezlovasok számára a különféle hangok és zajok, videók, fényképek és lemezborítók elérhetők a BitTorrenten, a szám továbbá Dear kiadójánál, a Ghostly-nál is elérhető a Drip.fm-en regisztrálók számára. A Djay 2 appban szintén megtalálható majd egy integrált hangcsomag, amely a GE létesítményekben készül audiofelvételeket tartalmazza: a felhasználók nem csupán ehhez férhetnek majd hozzá, hanem szabadon remixelhetik a „Drop Science”-t vagy bármely más tracket. Így pörög a tudományos veretés megállás nélkül.

A projektet bemutató, angol nyelvű videó az alábbi linken tekinthető meg:

 




 

Kulcsszavak: zene

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05