A vártnál kevésbé csökken a személyi számítógépek értékesítése az idén

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 1. 09:19

Az idén a személyi számítógépek (PC) világpiaci forgalma a korábban jelzett 6 százaléknál alacsonyabb mértékben, 3,7 százalékkal csökken a vártnál nagyobb első félévi kereslet miatt - közölte az IDC.

A fejlett régiókban a személyi számítógépek értékesítése az egyaránt emelkedő vállalati és lakossági keresletnek köszönhetően 5,6 százalékkal, 2010 óta a legmagasabb mértékben növekszik majd az idén. Az IDC előrejelzése szerint az idén 140,7 millió asztali és hordozható személyi számítógépet értékesítenek a fejlett régiókban a tavalyi 133,3 millió után. Az eladások 2018-ra azonban 129,2 millióra esnek vissza.
 

A fejlődő régiókban az idén 162,7 millió asztali és hordozható személyi számítógép eladására lehet számítani, kevesebbre a tavalyi 181,9 milliónál. A fejlődő térségekben a személyi számítógép értékesítések száma nagyjából állandósul és az IDC számításai szerint 2018-ban is évi 161,8 millió lesz.
 

Az idén összesen 303,5 millió személyi számítógépet értékesítenek majd világszerte a tavalyi 315,1 millió után. Az eladások 2018-ra 291,1 millióra csökkennek.
 

A személyi számítógépek iránti keresletet rövid távon elsősorban a vállalati informatikai beruházásoknak a fejlett régiókban tapasztalható növekedése gerjeszti. Pozitív hatása van emellett a PC-kereslet alakulására még a táblagépek által támasztott konkurencia gyengülése is. A táblagép piac ugyanis egyrészt a telítődés felé halad, másrészt a kereslet súlypontja kezd eltolódni a kisebb méretek felé, amelyek már nem jelentenek konkurenciát a személyi számítógépeknek. Ugyanakkor a gyártók a hordozható személyi számítógépeket is kezdik ellátni korábban csak a táblagépekre jellemző funkciókkal, például érintőképernyővel, valamint a táblagépekhez hasonlíthatóan vékony és könnyű kivitellel.

Kulcsszavak: PC trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09