Szétfeszíti eddigi életünk kereteit a web és a mobil

Feje tetejére áll az offline világ

forrás: Prím Online, 2014. október 17. 14:11

Rekordszámú látogatóval és több mint 200 előadással zajlott hazánk legnagyobb digitális fiesztája, az Internet Hungary. Az október 14-15-én megrendezett, idén tizenötéves konferencia a legforróbb hazai és nemzetközi tech illetve netes trendeket szedte ízekre. 

A több mint 1400, új ismeretre szomjazó konferencia-résztvevő olyan tudáskoktélt fogyaszthatott a kétnapos szakmai rendezvényen, amivel könnyedén felugorhat a jövő technológián alapuló bizniszeinek száguldó szupervonatjára. Az Internet Hungary több mint 320 előadóval – köztük rekordszámú külföldi szakemberrel - 17 szekcióval, 5 teremben várta az érdeklődőket.

 

 

 

Hamarosan 66 milliárd gép kommunikál egymással

 

A konferencia egyik hájp témája a robbanásszerűen terjedő automatizácó, illetve M2M (gépek közötti kommunikáció) volt. A szenzorok már képesek a legkülönbözőbb változásokat is érzékelni, legyen az a talaj nedvességével, a hőmérséklettel, a darabszámmal vagy éppen a szarvasmarha egészségének megőrzése miatt fontos bélgáz-összetétellel kapcsolatos. Ezekkel az indikátorokkal van tele a világ, már 66 milliárd gépbe tudunk szenzorokat építeni, hogy képessé váljanak az adatkommunikációra. Jelenleg az M2M technológia három fő területének – a nyomkövetés, a személyes megfigyelés és a flottamenedzsment – ugrásszerű növekedése zajlik. A mobilitásra, a szélessávra és a felhő rendszerű tárolásra fókuszál a digitális evolúció legújabb szintje. A technológia készen áll, már csak azok az üzleti modellek hiányoznak, amelyek hosszú távú létjogosultságon alapulnak.

 

A konferencián nem csak beszéltek a gépek közötti kommunikációról, hanem élesben is használtak néhány M2M alkalmazást. A Vodafone jóvoltából hőkamerás módszerrel folyamatosan nyomon követhető volt a termek telítettsége, M2M technológiával mérték a sörfogyasztást az esti partin, illetve a siófoki szállodák és a konferenciahelyszín között ingázó minibuszok mozgását is folyamatosan figyelemmel kísérhették az érdeklődők.

 

Sharing economy: birtoklás helyett hozzáférhetőség

 

Nem újkeletűek a megosztásra alapuló üzleti modellek, gondoljunk csak a kalákákra, vagy a már napi rutinná vált fájlcserélésre. A már most 110 milliárdosra becsült piac magmaszerűen forrong jelen pillanatban és óriási fejlődés előtt áll. A fő hajtóerő az Y és a Z generáció, melynek tagjainál már biológiai funkció a megosztás, és számukra nem egy-egy tárgy – pl. autó, fúrógép, bicikli, nyaraló – birtoklása a fontos, hanem a hozzáférhetőség. Erre az igényre a megosztás alapú bizniszek egész garmadája épül: például az Airbnb a szállodaiparban, a taxikkal rivalizáló Über, vagy a Wundercar, a zene és tévés tartalom megosztására specializálódott Spotify illetve Netflix.

 

Az új üzleti modellek több területen már komolyan veszélyeztetik a tradicionális mamutcégek létét, ezért a hagyományos nagyvállalatok is innovációra a kényszerülnek. A Marriott szállodalánc szabad kapacitásait coworking irodaként értékesíti, a BMW már bérbe is ad autót, a Walmart pedig kísérleti szinten saját sofőr helyett kedvezményekért, bolti vásárlóival szállítatja ki a neten rendelőknek az árut. De vajon mit hoz a jövő? Lehet, hogy nem lesz szükség többé egyetemekre, hiszen annyi platformon lehet tudást adni és kapni? Vagy közösségi kölcsönadó spermadonorok alakulnak ki? Netán még hatékonyabbá válhat a környezetvédelem, ha már most önszerveződnek az egy környéken lakók a MiUtcánk.hu-nak köszönhetően, és együttesen vállalkoznak faöntözésekre például? Izgalmas kérdések…
 

 

Új sztárszakmák és csajozási-pasizási praktikák az Oszd meg, hogy uralkodj! korában

 

A digitális forradalom hatására a munkaerőpiac is átalakulni kényszerül: bizonyos munkakörök megszűnése, a jelenlegi szerepek megváltozása miatt új pozíciókat is teremt az Oszd meg, hogy uralkodj! kora. A közösségi média-menedzserekre már évek óta szükség van, de lehet, hogy lassan agilitás-menedzsereket, adatszemét-menedzsereket, és adat kapcsolat-menedzsereket is keresni fognak, a digitális elvonókúrákat végző terapeuták mellett. A vállalatok sikere abban is áll, mennyire tudnak a női elemekkel – úgymint érzelmek, intuíciók, kreativitás, odafigyelés, EQ, coaching és innovációk, valamint időmenedzsment – számolni, a férfi elemekre - racionalitás, cselekvés, döntéshozatal, stratégiai tervezés - koncentrálás mellett.

 

A networking a szabadidőnknek is szerves része. Éppen ezért a magánélet nagy kérdéseire is választ kaphattunk az Internet Hungary-n. Egy Tinderen végzett kutatásból megtudhattuk, hogy a nők megfontoltabban, míg a férfiak bevállalósabban, több vasat a tűzben tartva ismerkednek, illetve a férfiakra még hatnak az egyszerűbb marketing eszközök is. A legnépszerűbb férfikarakterek bizony a magas jövedelmet és egzisztenciát elért urak, a legkelendőbb nők pedig a kacér és a „legjobb nő” fotócímkével rendelkező hölgyek. A tanulság, hogy kreatív felhasználással mindenből tudunk adatelemző eszközt varázsolni, és a jó marketing mindig segít, még a magánéletben is.

 

Képek: internethungary

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50