Peking új kedvencei a francia óriásrobotok

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 21. 13:41

Két hatalmas robottal, egy pókkal és egy sárkánylóval, illetve kettejük küzdelmével szórakoztatták a hétvégén az összegyűlt tömegeket a pekingi olimpiai parkban, a Madárfészek stadion szomszédságában - számolt be hétfőn a nagy visszhangot kiváltott eseményről a kínai média.

A két kínai mitológiai főszereplő körülbelül 8 ezer kilométert utazott, amíg szülőhelyéről, a franciaországi La Machine nevű gyárból a kínai fővárosba érkezett. A Transformers-filmekbe illő, hatalmas gépi installációknak óriási sikerük volt. Az összesereglett közönség döbbenten figyelte, ahogyan a 12 méter magas és 45 tonnát nyomó sárga sárkányló közlekedett és küzdött a hercegnő pókkal. Az utóbbi 20 méterre tudta kinyújtani lábát miközben araszolt, szája pedig időnként habzott és vizet lövellt az ellenfelére.

 


 

Bizonyították: mindketten képesek különböző hangok hallatására, vagyis tudnak üvölteni és morogni, szemük olykor vörösbe fordul. A sárkányló, ha kellett, a két hátsó lábára állt, vágtázott és tüzet okádott.

 


 

A műsorban a sárkányló egyesíti a ló gyorsaságát és vitalitását a legfőbb hatalmat képviselő sárkány képességeivel. Utóbbi az életerő és a kitartás megtestesítője, ahogyan azt még ma is tanulják a kínai iskolákban - jegyezte meg Francois Delaroziere, a La Machine művészeti igazgatója.
 

A harc és a balett vegyes koreográfiáját a két óriás százfős személyzete irányította spontán, a közönség reakcióinak függvényében. Az összehangolt mozgást, az ízeltlábú haladását a robotokon helyet foglaló, gyakorlott szakemberek irányították, de a show-t előadóművészek, énekesek és zenészek is színesítették.

 


 

A nagyszabású gépi bábjátékkal még napokon át szórakoztatják a fővárosiakat, majd a megarobotok közül a sárkányló marad Pekingben, társa azonban távozik. Egyelőre nem árulták el, hogy hol fog kikötni. Peking két új sztárjával a kínai-francia diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját ünneplik Kínában.

Kulcsszavak: tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05