Az SSL a titkosítás jövője

forrás: Prím Online, 2014. október 22. 16:58

Ron Rivest, Adi Shamir és Len Adleman 1977-ben találta fel a RSA titkosító algoritmust, amely mind a mai napig a legelfogadottabb algoritmus a nyílt kulcsú infrastruktúra (PKI) rendszerek – így az SSL – számára. Az RSA által alkalmazott matematikai megoldás manapság is erős és jól működik, ennek ellenére néhány kulcshosszt már feltörtek az évek során, és az RSA 2014-es kulcsa is erre a sorsra jutott volna, ha még használatban lenne. A modern kor kihívásaira az SSL titkosítás területén a Symantec Elliptic Curve Cryptography (ECC) megoldása lehet a megfelelő válasz.

A szabályozások manapság a legalább 2048 bites kulcsok használatát követelik meg a nyilvános SSL tanúsítványokhoz, azonban amióta nincs randomizálás az RSA folyamatokban, az RSA feltörések mögött álló matematika folyamatos fejlődése a hosszabb kulcsok támadását is lehetővé teszi. A 2048 bites kulcsokat valószínűleg még nem fogják feltörni a közeljövőben, de a tendencia felvet néhány problémát.

Manapság egyre inkább támaszkodunk az okoseszközökre, és el is várjuk, hogy ezek az eszközök ugyanolyan biztonságban tartsák adatainkat, mint a számítógépeink. A kisebb eszközök két területen jelentenek problémát. Az egyik a jelentősen kisebb számítástechnikai teljesítmény, a másik pedig a mobilitás, amelynek során az akkumulátorra támaszkodunk a munkafolyamatok alatt, így az üzemidő minden perce kiemelkedően fontos. Az SSL tanúsítványokkal biztosított szolgáltatások dekódolásához szükséges növekvő kulcshosszok pedig üzemidő- és energiaigényesek. Erre a problémára nyújt megfelelő választ a Symantec néhány hónapja elérhető megoldása, az Elliptic Curve Cryptography (ECC) matematikai algoritmus, amely a vállalat által kínált nyilvános SSL tanúsítványok része.

Az ECC-t 2005-ben kezdték széles körben alkalmazni. A módszer rövidebb kulcsok használatával is fokozottabb biztonságot szavatol, így megoldást jelent a fenti két problémára. Egy 256 bites ECC-kulcs ugyanolyan védelmet jelent, mint egy 3072 bites RSA-változat, illetve a megoldás tovább erősíthető olyan intelligens kódolási technológiákkal, mint például a Diffie-Hellman vagy a Perfect Forward Secrecy (PFS)-módszert alkalmazó ECC SSL biztonsági tanúsítványok. Az utóbbi lényege, hogy az egyes munkafolyamatokhoz tartozó kulcsokat rendszeresen cserélik egymás között a felek, így az eltérített kódolt üzeneteket a legrosszabb esetben is csak részben tudják visszafejteni az illetéktelenek. Ezzel a módszerrel az adatokra vadászó hackereknek minimális az esélye kitalálni a munkafolyamathoz tartozó kulcsok számát.

A Symantec ECC algoritmusának gyökerei a három legelterjedtebb böngészőhöz (Chrome, Firefox, Internet Explorer) egyaránt elérhető, így a Symantec ECC tanúsítványai mindaddig működnek a felhasználó rendszerein, amíg ezek a böngészők használatban lesznek. Az ECC tanúsítványok az ECC és RSA-szabvány kiszolgálására is konfigurálhatók, így a tanúsítványlánc a régebbi rendszereken is működőképes marad. A különféle célrendszereken használható ECC SSL bevezetésével az energiaköltségek is mérsékelhetőek, mivel a folyamathoz szükséges számításokat a beépített függvényeknek köszönhetően gyorsabban elvégzik a modern processzorok.

A Symantec SSL tanúsítványaival már elérhető a jövő titkosítása, amely jelentős megtakarítást jelenthet a szerver-erőforrások terén, fokozott biztonságot garantál a felhasználóknak, valamint jobb és gyorsabb felhasználói élményt nyújt a mobilitás során. A Symantec elsődleges célja, hogy élen járjon a digitális biztonság terén, így ügyfeleink azzal foglalkozhatnak, amihez a legjobban értenek: saját üzleti céljaikkal.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50