Androidos táblagép a Nokia tarsolyában

Czipperer Dia, 2014. november 20. 13:49

A Nokia beszámolt új androidos táblagépének, az N1-nek az érkezéséről, amely fedélzetén már a vadonatúj rendszer fut. Bár a Lumiák már a Microsoft neve alatt kerülnek forgalomba, táblagépfronton más a helyzet.

Jövő év első felében érkezik a Nokia új táblagépe. Elsőként Kínában lesz elérhető az eszköz 249 dolláros áron, ám a tervek között szerepel, hogy később más országokban is piacra dobják. A vállalat a Slush 14 sajtóeseményen beszélt az új eszköz érkezéséről.

A Foxconn által tervezett Android masina fedélzetén már a legújabb 5.0 Lollipop rendszer teljesít szolgálatot a Z Launcherrel karöltve (saját tervezésű felhasználói felület), meghajtásáról pedig egy 64 bites 2,4 GHz-es négymagos Intel Atom Z3580 processzor gondoskodik.

 

A kijelző mérete 7,9 hüvelyk, melynek felbontása 2048 x 1536 pixel. Az IPS érintőképernyő védelméről pedig a Gorilla Glass 3 réteg gondoskodik. Ami talán rossz hír, hogy a tárhely nem bővíthető, a gyártó 32 gigát pakolt bele, a memóriája pedig 2 gigabájt.

 

Viszont, ha már szelfiőrület van, akkor már a táblagépek sem maradhatnak ki a sorból. A Lumia szelfie modellek után szabadon az N1 is 5 megapixeles előlapi és 8 megapixeles főkamerát kapott.

 

Bár a Lumia mobilok a jövőben már nem a Nokia neve alatt futnak – a hagyományosabb vonalat követő eszköz továbbra is a Nokia névvel kerülnek forgalomba –, táblagépeket ugyanúgy gyárthat a cég. Sőt, mi több, most rögtön más operációsrendszerrel érkezik az üdvöske, méghozzá a legfrissebb Android verziót kapják a felhasználók. Ahogy Benn Wood, a CCS Insight kutatásvezetője fogalmazott, a Nokiának még csak most sikerült kiszabadítania magát a Windows Phone kötelékből.

 

A dizájn tekintetében pedig erősen az Apple masinákra hajaz az N1, nagyon hasonlít az iPadekhez. Igaz, monumentálisabbnak tűnik a vastagsága miatt, de a külső megjelenés az alumínium kerettel és a képátló mérete egy iPad minit idéz.

Sebastian Nystrom, a Nokia Technologies termékrészlegének vezetője szerint az N1 egy jó eszköz lehet azon Nokia rajongók számára, akik még nem találták meg a megfelelő Android táblagépet.

 

A Microsoft kiadott egy rövid nyilatkozatot a készülék bejelentése nyomán, amelyben közölték, hogy ez egy Nokia bejelentés, és a Microsoftnak nincs köze hozzá.

 

Forrás: BBC.co.uk; Képek: Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09