5G-s antennát fejleszt az IBM és az Ericsson

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 28. 13:45

A két informatikai óriás bejelentette, hogy közös kutatási programot indítanak az 5G-s fázisvezérelt antenna-technológiák terén, amelyek a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb hálózati adatsebességek elérését teszik majd lehetővé.

A mobilkészülékek újabb és újabb végfelhasználói funkcióinak és alkalmazásainak piacra dobásával, és a vezeték nélküli gép-gép közötti (M2M) technológiák növekvő alkalmazásával párhuzamosan az adatmennyiség és sávszélesség iránti igények is egyre gyorsabban növekednek. Az Ericsson a mobil ágazatra vonatkozó júniusi jelentése szerint 2019-re a mobil adatforgalom előreláthatólag a tízszeresére nő, a 2013 végén használatban lévő 200 millió M2M eszköz száma pedig háromszorosára-négyszeresére növekszik, mire az 5G bevezetése egyáltalán elkezdődik.

 



Az Ericsson és az IBM fázisvezérelt antenna-technológiák kutatását kezdi meg olyan prototípus jellegű rendszerek kifejlesztéséért, amelyek nagyobb számú mobil-felhasználó kiszolgálását teszik majd lehetővé, rengeteg új szolgáltatást biztosítanak ugyanazon a frekvencián, és a ma megszokottnál nagyságrendekkel gyorsabb – a jelenlegi kábeles és vezetékes internet-hozzáférés biztosította sebességekkel versenyképes – adatsebességeket tesznek lehetővé.

A fázisvezérelt antennasorok elektronikusan vezérelhető irányított antennák telepítését teszik lehetővé, amelyek a jelenleg használatban lévő mechanikus antennákhoz képest jelentős súly- és rugalmasságbeli előnyökkel rendelkeznek. Ezeknek a technológiai fejlesztéseknek az eredményeképpen akár több száz antennát és rádiót lehet egyetlen, bankkártya méretűnél kisebb chipen integrálni, ami nagyban elősegíti ezek alkalmazását kisméretű és nagy kapacitású beltéri cellák és nagyforgalmú belvárosi területeken egyaránt.

Az utóbbi évtizedekre visszatekintve látható, hogy a mobil szabványok közötti generációváltásra nagyjából tízévente kerül sor. Az első generációs szabványt a nyolcvanas években fejlesztették ki, a 2G-t a kilencvenes években, a 3G-t az új évezred első évtizedében, a 4G pedig az utóbbi években került alkalmazásra. Az Ericsson előrejelzései szerint az új 5G szabvány gyakorlati alkalmazására a 2020-as években kerül majd sor, tehát itt az ideje az új szabvány terjedésekor használatba vehető új technológiák kidolgozásának.

Az 5G az új vezetéknélküli technológiák mellett az LTE evolúciójának az eredménye. Nem csak a felhasználói élmény terén jelent majd nagy előrelépést, de új, eszköz és eszköz közötti és M2M alkalmazások kifejlesztését teszi lehetővé a fogyasztói piacon és az iparban egyaránt.

 

hirado.hu

Kulcsszavak: antenna 5G Ericsson IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09