Az oroszok kémkednek a legtöbbet

forrás: Prím Online, 2015. január 26. 14:47

Az elmúlt hét évben orosz eredetű kémprogramok számos politikai és katonai célpontot, valamint gazdasági társaságot támadtak meg az Egyesült Államokban és európai országokban. A G Data szakértői szerint a legveszélyesebb kártevők ugyanazoktól a fejlesztőktől származnak.

A német biztonsági cég összesen 46 mintát hasonlított össze az Agent.BTZ, a ComRAT és az Uroburos kártevőkből annak érdekében, hogy jobban megismerjék azok működését. Az elemzés eredményeként a G Data szakemberei hét évre visszamenően tárták fel a kártevők fejlődését, akkortól, amikor 2008-ban az Agent.BTZ megfertőzte a Pentagon számítógépeit, odáig, amikor 2014-ben az Uroburos bekerült a belga és a finn külügyminisztériumok hálózatába.

Az elemzők hasonlóságokat és megegyező kódsorokat tártak fel a három kártevőcsalád működésében, és megállapították, hogy az Agent.BTZ, valamint utódjai, a ComRAT és az Uroburos is feltehetően ugyanazoktól a készítőktől származik.

Ehhez a csoporthoz csatlakozik a napokban felfedezett, rendkívül összetett kártevő is, a Project Cobra fejlesztési keretrendszer segítségével létrehozott Carbon System. A kémprogram az Agent.BTZ kártevő újraszerkesztése, és feltehetően az Uroburos fejlesztési vonal elődje. A Carbon System kártevőt készítői úgy tervezték meg, hogy gazdasági társaságok, kutatóintézetek és állami szervezetek nagyméretű hálózataiban is működni tudjon.

 


Az Uroburosszal ellentétben nem kernelszinten, hanem a felhasználói réteg szintjén hajtja végre a támadást. A Carbon System moduláris felépítésű, ami lehetővé teszi a támadók számára, hogy a megfertőzendő gépekre különböző kódokat töltsenek le, és így testre szabják a támadást.

 



A G Data kutatói biztosak abban, hogy mind a négy kártevő aktív marad a közeljövőben, és fejlesztőik még több támadást fognak elkövetni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05