Maciképű robot gondozót fejlesztettek ki Japánban

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 27. 09:25

Maciképű ápolórobotot fejlesztettek ki japán kutatók, mely reményeik szerint hamarosan segédkezhet az ország egyre inkább elöregedő populációjának gondozásában.

A Riken kutatóintézet fejlesztette Robear a 2011-es RIBA utódja. A frissített robot mintegy 90 kilogrammal könnyebb elődjénél, emellett kifinomultabb mozgásokra képes, és még bájosabb külsőt kapott.

A Robear medvebocsszerű arcát hatalmas, ártatlan szemek uralják, testében viszont elegendő erő van ahhoz, hogy a törékeny pácienseket elszállítsa a kerekes széktől az ágyig vagy a fürdőszobáig - jelentette be a fejlesztő Riken intézet.

 



„A jegesmedvebocs-szerű küllem célja az erő, a barátságosság és a tisztaság légkörének megteremtése” - magyarázza Tosiharu Mukaj, a kutatás vezetője. Bíznak benne, hogy a robotot a nem túl távoli jövőben már piacra is dobhatják.

Az igen alacsony születési ráta és az egyre növekvő élettartam miatt a szigetország populációja rohamosan elöregszik, miközben az időseket gondozó fiatalok száma csökken. Mivel vonakodnak a bevándorló munkaerőre támaszkodni, egyre nő a robotok aránya, különösen a nehéz fizikai munkát megkövetelő területeken.

Mindez, illetve a japánok vonzalma az aranyos küllem iránt lefegyverző arccal és gyermekies hanggal ellátott gépeket eredményez.

A Riken közleménye szerint, mivel az elöregedő Japánban egyre kevesebb a gyermek, az idősgondozók hiánya nyomasztó probléma, megoldását a robotikától várják.

Forrás: hirado.hu / AFP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05