Hiányosságok az e-felvételinél

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 27. 13:29

Az alapvető jogok biztosa szerint hiányos az elektronikus felvételi rendszer jogszabályi háttere - írta pénteki számában a Magyar Nemzet Székely László jelentésére hivatkozva.

A lap által idézett jelentésből kiderül: a felvételizők egy része azért nem került be a kiszemelt egyetemre vagy főiskolára, mert hiánypótlási felhívás híján nem tudták kijavítani az e-jelentkezéskor elkövetett hibákat.

Az ombudsmanhoz beérkezett panaszok alapján felmerült annak a gyanúja, hogy sérülhetett az érintetteknek a művelődéshez és a jogorvoslathoz való joga. Az idei felvételin százhúsz jelentkező járt rosszul azért, mert hiányosan töltötte fel a középiskolai bizonyítványának másolatát.

A lap szerint tapasztalatait a biztos a felsőoktatási államtitkárnak is jelezte, aki elismerte a hiányosságokat, s ígéretet tett a felülvizsgálatra.

A szaktárca az ombudsmani vizsgálat ideje alatt kezdeményezte a felvételi kormányrendelet módosítását. A december 18-tól hatályos új jogszabályok szerint pedig az Oktatási Hivatalnak immár minden jelentkezőnek egységes tájékoztatást küld arról, hogy mit kell feltöltenie és ellenőriznie. Az államtitkár kezdeményezte továbbá az e-felvin megjelenő üzenetek ismételt áttekintését, szükség esetén azok kiigazítását - közölte a lap.

Kulcsszavak: jog oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50