Jelnyelv oktató mobilalkalmazás nyerte az 1app alkalmazásfejlesztő versenyt

forrás: Prím Online, 2015. március 29. 10:40

A középiskolás diákok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára idén másodszor megrendezett 1app alkalmazásfejlesztő versenyre 44 csapat nevezett okostelefon-alkalmazást. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mobil Innovációs Központjának kezdeményezését piaci cégek mellett a NISZ Zrt. is támogatta. A szervezők célja többek között az volt, hogy a magyar társadalom számára hasznos fejlesztések ötletgazdáit tovább ösztönözze, és alkalmazásaikat megismertesse a közönséggel. A díjátadón bejelentették: idén nyáron két hónapos mentorációs program indul majd, amely során a hallgatók a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötleteik megvalósításához kapnak elméleti és gyakorlati segítséget.

Az 1app alkalmazásfejlesztő verseny célja az innovatív, tehetséges középiskolások és egyetemisták felfedezésén túl a szakma és a közvélemény figyelmének felkeltése az alkalmazásfejlesztésben rejlő, hosszútávú lehetőségekre mind az üzleti, mind a közszférában.


A március 28-i konferencián a hallgatók a díjazott alkalmazásokat egy-egy negyedórás előadás keretében mutatták be, majd Dr. Pap László egyetemi tanár, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Magyar Tudományos Akadémia által delegált tagja bejelentette: továbbra is várják a vállalkozó szellemű fiatalok mobilalkalmazás ötleteit, hiszen idén ősszel megrendezik a „Közigazgatási mobilalkalmazások versenyét”.



Az idei versenyen a legfiatalabbak bizonyultak a leginnovatívabbnak. Középiskolások fejlesztették ki a „Mutasd!” jelnyelvoktató okostelefon-alkalmazást, mely idén leginkább felkeltette az 1app zsűrijének figyelmét. Az applikáció egyik ötletgazdája – Horváth Roland, Tóth Fanni csapattársa – a verseny legfiatalabb, 14 éves nevezője volt. A „Mutasd!” alkalmazás segítségével jelentősen javulhat a siketnémák társadalmi integrációja, így a fejlesztési ötlet amellett, hogy az oktatás kategóriában első helyezést ért el, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) különdíját is elnyerte.  A versenyen első helyezést ért el a játék kategóriában az EnergyBricks játék, az egyéb kategóriában pedig a Mistory városismereti alkalmazás. Előbbi egy nagyon átgondoltan kivitelezett, pályaszerkesztővel is ellátott szórakoztató logikai játék, utóbbi pedig a geocaching ötletének továbbgondolásából született alkalmazás, melynek segítségével interaktív városi túrákon lehet részt venni, narratív történettel és a városhoz kapcsolódó rejtvényekkel. Az idei 1app versenyen a három kategória első három helyezettjét díjazták, így a záróeseményen több, mint 1,3 millió forint összértékben adtak át díjakat a NISZ Zrt., a MagiCom Kft., a MobilPort Kft. és az Innobile Kft. felajánlásából.

Az 1app rendezvénysorozat a március 28-i konferenciával nem ért véget. Együttműködésben a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-vel nyáron két hónapos mentorációs program indul. A programra várnak minden olyan hallgatót és tanulót, akinek a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötlete van. A programra az érdeklődők már jelentkezhetnek a rendezvény honlapján elérhető űrlap segítségével.

Az 1app alkalmazásfejlesztő verseny 2015 márciusában díjazott alkalmazásai:

 

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50