Védekezzünk a szúnyogok ellen

forrás: Prím Online, 2019. július 15. 13:50

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

 

Érzékenységi szinttől függ, hogy kinek milyen mértékű bőrpírt és csípésnyomot hagy maga után a szúnyoggal való találkozás: van, akinek nagyméretű dudor keletkezik az érintett testrészén, van, aki meg sem érzi a szúrást. Kutatók szerint a különböző vércsoportok is befolyásolják, hogy mennyire szeretnek bennünket a szúnyogok. Az emberek évtizedek óta kisebb-nagyobb sikerrel próbálkoznak védekezni a rovar és csípése okozta viszketés ellen. Van aki a körmével nyom keresztet a csípésbe, míg mások a benyálazásos módszerre esküsznek. A népi gyógymódok mellett érdemes a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetni, és felszerelni otthonunkat, valamint a környezetünkben élőket a megfelelő védelemmel.

 

Kutyák és macskák védelme

  

Fontos az állatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hiszen korunk állatokat érintő legalattomosabb betegsége a szívférgesség, amelyet fertőzött szúnyogok terjesztenek. A potenciálisan halálos betegséget még ha időben fel is fedezzük, akkor is csupán hosszú és költséges gyógyszeres kúra, esetleg műtét segítségével orvosolható. Érdemes spot on szívféreg elleni készítménnyel kezelni háziállatainkat, és félévente szívférgesség szűrést végeztetni kedvenceinken. A szabadban élő kutyák, macskák esetén érdemes lehet a fekhelyükhöz közel elhelyezni egy rovar- és szúnyogirtó lámpát, ami ugyan nem jelent maximális védelmet, azonban gyéríti a szúnyogállományt, és nyugodtabban tudnak a kedvenceink pihenni.

 

 

 

Óvjuk gyermekeinket is a csípésektől

 

A gyermekek védelme szintén nagyon hangsúlyos szerepet kell hogy kapjon, hiszen a kisgyermekek ritkán tudják betartani, hogy a csípést ne vakarják, így adott esetben érdemes arra is figyelnünk, hogy fertőtlenítsük a sebet időközönként. Sok kisgyerek fél ettől a szárnyas rovartól, ezért érdemes egy vicces és jópofa kiegészítővel elvonni a gyerkőcök figyelmét. A vicces szörnyecskés mintával kapható szúnyogriasztó karkötő citromolajjal van átitatva, mely a testhőmérséklet hatására folyamatosan tud párologni, így képezve illatfelhőt a gyermek köré, megvédve ezzel a szúnyogoktól. A szúnyogriasztó karkötő mérgező anyagokat nem tartalmaz, így bátran alkalmazhatjuk akár a legkisebbeknél is.

 

Átfogó védelem

 

A nyári hónapokban a kertes házban élők többsége szinte kiköltözik a teraszra, a kertbe, ezért érdemes a környezetünket is felszerelni a megfelelő védelemmel. Kerti partik esetén sokszor tud hangulatromboló lenni, ha lemegy a nap, és ellepnek bennünket a zümmögő szúnyogok. Az esti romantikus borozgatásokat, beszélgetéseket is tönkreteheti, ha folyamatosan csapkodni kell a zümmögő kis rovarokat. Ilyen helyzetekre megoldást jelenthet a napernyőre tehető szúnyoghálót. Könnyű, légáteresztő anyagának köszönhetően a napernyő alatti tér szellőzik, viszont nem jutnak be alá a vérszívók. Ennek a fajta védelmi eszköznek egy másik fajtája, a bejárati- vagy erkélyajtóra szerelhető mágneses szúnyogháló. A szúnyogháló ajtó a rajta elhelyezett kis mágneseknek köszönhetően könnyedén nyílik és záródik, így akár a háziállataink is használhatják.

 

 

Ha nagyobb teret szeretnénk szúnyogmentesen tudni, érdemes olyan eszközök beszerzésén is elgondolkodnunk, mint az UV fénycsöves, elektromos rovarcsapda. Ez a készülék teljesen biztonságos, és az egyetlen feladatunk csupán a rovartálca ürítése. Az UV fény közel csalogatja az állatokat, míg az elektromos áram elpusztítja őket. Hasonló hatékonysággal tud működni az is, ha a kültéri világításunk égőit lecseréljük szúnyogirtó LED izzóra. A fényként és szúnyogriasztóként is funkcionáló égő nagy hatékonysággal távolítja el a nemkívánatos rovarokat. Kerti leszúrható lámpáinkat is lecserélhetjük szúnyogriasztóval ellátott lámpákra.

 

A szúnyogok elleni megfelelő védelemmel számos kellemetlen perctől óvhatjuk meg magunkat, és szeretteinket. A leghatékonyabb megoldást az eszközök együttes használata biztosíthatja számunkra.

Kulcsszavak: védelem kütyü

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05