Komplex önvédelmi program ifjú netezőknek

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 19. 20:48
2020 elején indul egy speciális módszertant alkalmazó, online védekezési képességeket és készségeket fejlesztő e-lerning alapu tréning gyerekeknek. A hivatásos testőrképzés szakmai alapjaira épülő program nem csupán tartalmában, de oktatási módszertanában is teljesen újnak számít. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen összetett önvédelmi program elérhetővé válik a civil szférában, családok, átlagemberek számára. A képzés a támadások pszichológiai, jogi, egészségügyi és fizikai jellmezőinek a hatékony elsajátítására épül. A program kiemelt figyelmet fordít a tinik biztonságos közösségi média használatára. 
“Sokak fejében még mindig él az a tévhit, hogy az önvédelem az egy utcai támadásra adott fizikai válasz, vagyis bunyó. A valóság azonban az, hogy ez egy kis része csupán az önvédelemnek, amire legtöbbször sor sem kerül megfelelő előkészületek, képzések és biztonsági intézkedések mellett. A hivatásos testőrképzés pont egy ilyen komplex programot ölel fel, ezt tesszük most testreszabva a családok számára elérhetővé.” - mondta el Pöltl Ákos a program alapítója és szakmai vezetője.
 
A program moduláris felépítésével, a testőrképzéshez hasonlóan több fontos területet is átölel: közösségi médiában való védekezés, a támadások/fenyegetések által kiváltott stresszhelyzetek pszichológiai háttere, taktikai küzdelem, család mindennapjainak biztonsági tervezése, alapvető anatómiai és elsősegély ismeretek, jogos önvédelem vagy éppen a taktikai autóvezetés. A program szakmai részének kidolgozása általános iskolák részvételével, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának együttműködő támogatásával történik.
 
Az egyik kiemelt terület a gyerekek védelme, ezen belül is a közösségi médiában történő támadások elleni védekezés. Az első e-learning és workshop jellegű képzések 2020 év elején indulnak.
 
“A közösségi média pont az a terület amire a gyerekek és a szülök közötti óriási tudásszakadék miatt a lehető legkevesebb rálátása, ezáltal kontrollja van a szülőnek.  Fogalmunk sincs mit csinál, kivel beszélget és legfőbbképen kivel, milyen módon ismerkedik a gyerek viber, snapchat, messenger csoportokban. A szürőszoftverek, a gyerekkel való beszélgetés a biztonságról, a jelszavának az elkérése, ismerősnek jelölése nem működik, mert nem életszerű, hogy ott állunk a gyerek mellett 24 órában, ráadásul minél jobban kontrollálni akarjuk, annál kevésbé járunk sikerrel. Az egyetlen igazány hatékony dolog amit ilyenkor tehetünk, hogy egy valós helyzetekre felkésztő tréning segítségével megtanítjuk a gyereket a vészhelyzetek felismerésére, a megfelelő reakcióra, segítségkérésre, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk a virtuális világban. - mondta el Pöltl Ákos a közösségi média biztonsági tréning kapcsán.
 
A program összes modulja 2020 tavaszától lesz elérhető addig folyamatosan kerülnek bevezetésre. A testőrképzés metodikáját követő felépítés és szakmai tartalom mellett az oktatási módszertan is különleges lesz. Sokan tudják, hogy a katonaság berkeiből jönnek a legújabb technikai vívmányok, azt viszont már kevesebben, hogy az elit osztagos kiképzés folyamatosan a legújabb és leghatékonyabb oktatási módszertanokkal dolgozik. Az egyszerűséget, hatékonyságot és a tudás lehető legrövidebb időn belül történő készség szintre emelését szem előtt tartva.
 
Kulcsszavak: biztonságos internet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05