Garnélák nyomon követésére és biztonságos online fizetésre egyaránt használható a blockchain

forrás: Prím Online, 2019. október 17. 12:03

Világszerte számos területen hoz áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát garantáló blockchain-technológia. Szabolcsi András, az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből kiderül: a TAJ-visszaélések vagy a kilométerórák visszatekerésének megakadályozása mellett az online fizetés gyorsabbá és biztonságosabbá tételét is lehetővé teszi a blockchain.

Indiából érkező garnélarák-szállítmányait rövidesen blockchain-technológiával fogja követni és nyilvántartani az amerikai kiskereskedelmi óriás, a Walmart. Az Európai Unió az áfacsalások megelőzésében szán szerepet a technológiának, Madrid pedig a teljes tömegközlekedési hálózatát szervezi egyetlen, blockchain-alapú elektronikus fizetési rendszerbe és applikációba.

 

„2019-re világszerte számos területen hozott áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát garantáló blockchain-technológia” – hívja fel a figyelmet Szabolcsi András, az első hazai blockchaint fejlesztő magyar vállalkozás, a BlockBen informatikai igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, idén pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

 

A hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosító blockchain jelenti a biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak. „A blockchain véget vethetne többek között a társadalombiztosítási rendszerben tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatoknak, TAJ-kártya visszaéléseknek, a könyvelési hibáknak, vagy éppen az autó-nyilvántartásokkal kapcsolatos trükközéseknek, így a kilométerórák visszatekerésének is” – hangsúlyozza Szabolcsi András. 

 

A BlockBen informatikai igazgatója további példákat is említ a blockchain hasznosíthatóságára: az ingatlannyilvántartástól a szerződéskötésekig, az ügyvédi és közjegyzői okiratok digitalizálásáig számos lehetőség nyílik az eljárások egyszerűsítésére és biztonságossá tételére. A technológia iránt már a bankszektor is élénken érdeklődik, hiszen a blockchain szavatolja a digitális jogosultság-kezelést és az ügyféladatok biztonságát, valamint megoldást nyújt a hiteles könyveléshez. Az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig.

 

A blockchain alapú fizetés biztonságos és gyors, és a következő évek egyik nagy áttörése lesz. A BlockBen is éppen egy ilyen megoldáson dolgozik.

 

A BlockBenPay esetében semmi másra nincs szükség a biztonságos online vagy offline fizetéshez, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra. Külön jelszó sem kell, hiszen a mobiltelefonokkal ma már a biometrikus azonosítással kombinált digitális aláírás és hitelesítés is megoldható.

 

Furcsán hangozhat, de a jelszómentesség a kényelem mellett nagyobb biztonságot is jelent, a biometrikus azonosításnak és hiteles digitálisaláírás-kezelésnek köszönhetően. A világon már több mint 10 milliárd felhasználónevet és jelszót loptak el. Ha például minden felületen ugyanazt a jelszót használjuk, biztonsági okokból havonta módosítani kellene – mert szinte garantált, hogy valahol, valamikor már ellopták.

 

Mi a blockchain?

A blockchain egy fizikailag elosztott, de logikailag egységes adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, úgy, hogy az egyes blokkok egymáshoz vannak láncolva különböző kriptográfiai algoritmusok segítségével. Az elosztott főkönyvi technológia egyik implementációjaként hamisíthatatlan folyamatvezérlést, biztonságos és hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05