A kifinomult kibertámadások ellen fejlettebb hálózatvédelem kell

forrás: Prím Online, 2019. november 20. 15:54

A mesterséges intelligenciával támadó kiberbűnözők miatt a vállalatok számára létszükséglet egy olyan biztonsági rendszer felállítása, mely hatékonyan veszi fel a harcot a legfejlettebb technológiai megoldásokkal is. A szolgáltatás, mint szoftver (SaaS) biztonságpiaci jelenlétének erősödése ennek a jelenségnek köszönhető, hiszen már a kisvállalkozások is egyre gyakrabban találkoznak Big Data vagy MI alapú problémával, amelyhez szakértő partner, szolgáltató bevonása szükséges. Háttérelemzés a hálózati kommunikációs gyártó Zyxeltől.

A SaaS kategóriájába tartoznak az egyre népszerűbb felhő alapú hálózatbiztonsági megoldások, amelyek a vállalkozások számára kellő rugalmasságot biztosítanak az adatok és az üzleti eszközök megvédésére, bármilyen kihívással is álljanak szemben.

 

A rugalmasság igénye különösen érvényes a kis- és középvállalkozásokra, akik gyakran küzdenek azzal, hogy megfelelő védelmet tudjanak biztosítani hálózatuk számára, általában az idő, az emberi erőforrás vagy a szükséges szakértelem hiánya miatt. Egy SaaS megoldással már náluk is csökkennek a kockázatok, hiszen az IT kollégák naprakészen, és a legmodernebb technológiáknak megfelelő szinten tarthatják a biztonsági intézkedéseket, emellett pedig sakkban tartják a kitartó és folyamatosan fejlődő kiberbűnözőket.

 

Big data és MI – a támadók is használják, ezért az áldozatoknak is kell

A kisvállalkozások mellett a nagyobb cégeknek is sok vesztenivalója van. Azok az előnyök, amiket egy Saas képes nyújtani a fenyegetések ellen, áthidalják a cégméretből adódó korlátokat. A big data és a mesterséges intelligencia térnyerésével muszáj átköltözniük adataikkal a felhőbe, ez viszont azt is jelenti, hogy a hagyományos biztonsági megoldások már nem tudnak elegendő védelmet nyújtani azok ellen a fenyegetések ellen, amelyek mögött a fejlett technológia áll.

 

Ezért terjedhetett el a fejlett támadások elleni védelem (ATP) egyre nagyobb mértékben, hiszen az ilyen szolgáltatások valós időben képesek megfigyelni és megvédeni a hálózatokat. A technológiák nagy része még azelőtt felismeri a fenyegetéseket, hogy azok kárt okozhatnának. 

 

A kulcsszó az irányítás

A tech világában ahol kereslet van, ott megjelenik a válasz is, a cégek pedig garantáltan nem maradnak magukra ennek az ijesztőnek tűnő feladatnak a megoldásában. Egyre több felhő analitikai szolgáltató érhető már el, akik segítik őket abban, hogy hogyan lépjenek fel a hálózati fenyegetésekkel szemben. „A kulcsszó az irányítás. Amíg a cégek gyakran továbbra is a tűzfalak frissítéseire bízzák magukat, a kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek, és taktikát változtatnak; az olyan SaaS megoldások, mint az ATP és a sandboxing erre valósidejű választ nyújtanak, és jellegükből adódóan ugyanabban a tempóban tartják a lépést a technológia fejlődésével, mint a rosszindulatú szoftverek.” – mondta Treso Tamás, a Zyxel magyarországi vezetője.

 

A felhő most már alapkövetelmény lesz

A felhő alapú vizuális analitika és riportolás csökkenti az erőforrások felesleges használatát. Észrevétlenül, a felhőben működnek, központosítva és elemezve az összes információt a fenyegetések adatairól. A rendszergazdák a statisztikák és adatok alapján ezután bármikor alaposabban utánajárhatnak a fenyegetéseknek, és megfontoltabb intézkedéseket hozhatnak az észlelt és fennálló támadások ellen. A mélyanalitikák tiszta képet mutatnak a hálózatot ért támadásokról, felhatalmazva az ATP és USG tűzfal felhasználókat arra, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, és még hatékonyabban tudjanak védekezni a kibertámadások ellen.

 

„A KKV-k számára a kérdés most már nem az, hogy ki szeretnék-e használni a felhő alapú hálózatbiztonsági megoldásokat, hanem hogy melyik szolgáltató megoldását válasszák. Amennyi adatot a cégek ma már kezelnek, gyakorlatilag kijelenthető, hogy azok nagyobb biztonságban vannak egy harmadik fél specialista kezelésében, amely megfelelő védelmet tud nyújtani.” – tette hozzá Treso Tamás. 

 

Ezek a szolgáltatások nemcsak hogy képesek lépést tartani a fenyegetések fejlődésével, de a vállalkozások folyamatos fejlődéséhez és bővüléséhez is igazodnak. Azzal, hogy a cégek kiszervezik az üzleti tevékenység során keletkező hatalmas mennyiségű adatot, a lehető legfelelősségteljesebb döntést hozzák meg a támadások elkerülése érdekében. A SaaS egy olyan egyedi szolgáltatást és testre szabhatóságot szolgáltat, amellyel többé nem kell az amúgy is idő- és költségérzékeny előrejelzésekkel foglalkozni. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05