Legyen saját portálod!

Novák Áron, 2002. szeptember 28. 21:06
Ha már kinőtted tudásod kereteit weblapkészítés ügyében, ráadásul profi oldal gazdája szeretnél lenni, akkor érdemes szétnézni az ingyenesen felhasználható kész portálok háza táján. De mi az a portál egyáltalán? A www.pcwebopedia.com szerint egy webhely vagy egy szolgáltatás, amely rengeteg információt és különféle szolgáltatásokat biztosít látogatóinak, mint például postaláda, fórum, keresőmotor és online bolt. Tehát egy ilyen oldal birtokosa szeretnél lenni? Ha igen, tisztában kell lenned azzal, hogy a portált folyamatosan fel kell töltened tartalommal, mert ha nem teszed, úgy fog kinézni, mint egy szupermarket, amelyet nem töltöttek fel áruval. A portálmotor csak a munka egyik részét veszi le a válladról, ez pedig az oldal elkészítése. Az interneten rengeteg fizetős portált találhatsz, de azt hiszem, Te valami ingyenesre, sőt még tovább megyek, nyílt forráskódúra vágysz. Az első tulajdonság joggal várható el, ha nem üzleti alapon csinálod a weblapod, a második neked nyújt segítséget munkád során. Tegyük fel, hogy nem tetszik a portál valamelyik funkciója. Semmi gond, át tudod írni! Az efféle portáloknál gondot okoz, hogy a velük készített oldalak kinézete nagyjából hasonló. Ha akarod, úgy átszabhatod az oldalt, hogy a portálmotor készítője sem mondja meg, hogy az az ő rendszerével megy. Csábító lehetőségek, nem? Létezik mindezeket a jó tulajdonságokat magában foglaló portálrendszer? Hogyne, ezért íródott ez a cikk.
Üzembe helyezés

PHP-Nuke a kiszemelt rendszer neve. Töltsd le a legfrissebb verzióját a www.phpnuke.org webcímről. feltételezem, hogy az üzembe helyezéshez egy webszerver (leginkább az Apache), a MySQL és a PHP fel van téve a kiszemelt gépre. Ezeknek az összetevoknek az installálásáról már írtam korábbi számainkban. Hátha megvan még a polcon egy-egy régebbi (leginkább a 2001. októberi). Egy működő Apache-MySQL-PHP összeállítás esetén nagyon egyszerű installálni a portálrendszert. Kitömöríted a tar.gz tömörítvényt, és a létrejövő HTML nevű mappa tartalmát bemásolod a webszerver dokumentumkönyvtárába. Windows-felhasználók, csak semmi pánik, a WinZip megemészti ezt a számotokra kínainak tűnő formátumot is (a tar.gz azt sugallja, hogy az internetre kirakott gépen inkább egy Unix-szerű operációs rendszeren üzemeltesd a portált - a saját érdekedben). Utolsó lépésként az SQL-adatbázist és a táblaszerkezetet kell létrehozni, szerencsére nem kézzel. Linux/Unix-felhasználók így tehetik ezt meg:

mysqladmin create nuke

mysql < sql/nuke.sql.

Windows-használók nem élhetnek ezzel az elegáns módszerrel, de azért nekik sincs túl nehéz dolguk. Az első parancsot szintúgy lehet alkalmazni, mint az előbb, csak lépj be a könyvtárba. Azután a mysqlmanager.exe-t kell elindítani a mysql\bin könyvtárból. Miután a Register SQL Server menüpont alatt megadtad a szervered adataid, a gyorsmenüben az sql query-t válaszd. Notepadben nyisd meg az sql\nuke.sql-t. Másold be a nuke.sql-ben található szöveget az sql query ablakba. Ezután indítsd el a lekérdezést. (Megjegyzés: szúrd be a nuke.sql fájlba a következő sort: use nuke; mindkét rendszerre vonatkozik!) Készen is vagy.

Beállítás

Üzembe helyezted. Vess rá egy pillantást! Indítsd el kedvenc webböngésződet, és üsd be a címsorba, hogy localhost (persze ha nem a saját komputeredre raktad fel, hanem a hálózat másik gépére, akkor annak a nevét). Angol szöveget látsz magad előtt, de semmi gond, ezen változtathatsz. Mint a szöveg is mondja, hozd létre a portál fő felhasználóját. Ezzel tudod karbantartani a portált. Létrehozása nagyon egyszerű, ezt most nem részletezem. Miután készen vagy, lépj be vele a karbantartó-felületre.

Angolul van minden, de ezen könnyen lehet segíteni, mégpedig a Preferencesnél. (Itt jegyezném meg, hogy ha valamilyen Unix alatt helyezed üzembe, figyelj rá, hogy a webszervernek legyen írási joga a config.php fájlra, ellenkező esetben a program nem tudja menteni a beállításokat.) Elmentve a változtatásokat láthatod, hogy nem minden lett magyar. Ez is megoldható. A menüpontokat át lehet szerkeszteni, a fennmaradó pár feliratot pedig megkeresheted a HTML-forrásban, és lefordíthatod. Nem olyan sok szöveg marad angol a magyar nyelvű beállításnál. Az adminisztrációs felületen majdnem mindent meg tudsz határozni, először azonban a beállításoknál érdemes az odalnak nevet/logót adni. A logó sajnos a kinézethez tartozik, ezért először keress valami szép témát az oldaladnak. Ezt a www.phpnuke.org címen teheted meg, a Downloads alatt. Nekem a Kaput tetszett, ez éppen benne is foglaltatik a csomagban. Ahhoz, hogy a logót kirakd az oldalra, nem kell mást tenned, mint a logó fájlját bemásolni a themes\Témaneve\images\logo.gif helyre. Az adminisztrációs menüben a Blokkokat rendezd át kedved szerint, és magyarítsd a címeket. Utána a blokkokkal játszd el ugyanezt. Kezd jó irányba haladni a honosítás. Ezután az üzenetek menüpontja alatt töröld ki azt, ami ott van, és add hozzá a saját üzenetedet, vagy hagyd üresen. Itt adhatod meg azt a feliratot, amely a főoldalon volt első indításkor. Ha ez kész, akkor a soron következő feladat a cikkek hozzáadása, avagy a tartalom koordinálása. Ehhez ki kell alakítanod a megfelelő témákat. Nem, most nem a kinézetet befolyásoló témákról beszélek, hanem a tartalmiakról, amelyeket a Témaszerkesztő alatt érhetsz el. Ki kell találnod a témákat, amelyekről majd írni fogsz a portálon. E szerint csoportosíthatod majd a híreket. A témákhoz illő képet is kell gyártani, mert a gyári bombakép nem éppen jó. Igen, a képen egy bomba látható. Szóval a témákhoz rajzolj, szerezz képet is, amelyet ha bemásolsz az images/topics-ba, akkor ki tudod választani a témához. Ezután az új cikk alatt könnyen, gyorsan tudod gyarapítani portálod tartalmát. Fontos, hogy a cikkeket HTML-kódok segítségével formázhatod.

Szolgáltatások választéka dióhéjban

A felhasználókezelés a portál egyik erőssége. A látogató könnyen regisztráltathatja magát. Innentől beküldhet híreket, hozzászólhat a cikkekhez, a fórumot saját néven kezelheti, stb. Az extrafunkciókhoz tartozik, hogy ha nem elég neked a portál szolgáltatáskínálata, akkor könnyen le tudsz tölteni újabb modulokat. Sőt Te is írhatsz... Csak PHP- és HTML-ismeretekre van szükséged hozzá. Hírlevelet is tudsz küldeni a regisztrált felhasználóknak az adminisztrációs menüből. Vigyázz, ne spammelj ezen keresztül! Csak akkor zargasd a felhasználóidat, ha tényleg valami fontosat akarsz velük közölni. Hosszabb írásokat is felrakhatsz az oldalra, amit az Írások alatt tehetsz meg. Kimentheted az adatbázist, ami fontos művelet, ha adataidat biztonságban akarod tudni.

A sikeres portál ismérvei

Ha tényleg színvonalas oldal boldog tulajdonosa akarsz lenni, nem úszod meg, hogy minden angol feliratot kigyomlálj belőle, és készíts egy új kinézetet. Tudod, milyen rettenetes érzés, amikor a tizedik oldalon látod meg ugyanazt a ruhát, mint amely a Tiéden van? Ugye ezt nem akarod? Ne félj, nem lesz olyan nehéz feladat. Egy meglévő témából kiindulva HTML-ipari ismeretekkel a feladat végrehajtható, de azért némi grafikai érzék is szükséges, hogy a végeredmény ne legyen siralmasabb, mint az egyenruhaérzet.

Egy aprócska megjegyzés: az oldal igen bonyolult, egy gyenge gépen csak cammogni fog! Meglehetősen erős szerver kell az üzemeltetéséhez. Persze mindez a felhasználók számától is függ, nálam itthon egy felhasználót kiszolgál egy Pentium 100 MHz-es gép. Ha nincs lehetőséged szervert üzemeltetni, akkor néhány ingyenes helyen is futtathatod. A lycos.fr nyújt ehhez megfelelő szolgáltatást. Nem reklámozni akarom, de én csak ezen láttam működő Php-Nuke rendszert.

Készülj fel hát a kemény munkára! Létrehozod az oldalt, beállítod, csinálsz egy új témát, de ez még mind semmi! Az érdemi munka most jön. Egyetlen látogató sem fog visszatérni egy olyan oldalra, ahol napokig semmi változás. Gyakori friss hírek kellenek. Ezt pedig a legegyszerűbben úgy érheted el, hogy sokan látogatnak, mert akkor sokan küldenek be hírt. Ördögi kör, ugye? Ám ez ne vegye el a kedved a portálépítéstől! Ha nem tetszene ez a portálrendszer, ne csüggedj, a következő hónapban a PostNuke kerül terítékre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50