Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!

Összefogás a biztonságosabb internetért

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 10. 09:20

Gyermekvédelmi szervezetek, tartalomszolgáltatók, és a telekommunikációs iparág képviselőinek összefogását hirdették meg a Biztonságosabb Internet Napján Budapesten. A világ több mint 60 országában, köztük Magyarországon is február 9-én tartják az Európai Unió kezdeményezésére létrejött Biztonságosabb Internet Napját (Safer Internet Day), amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világhálón leselkedő veszélyekre, és megfelelő információval lássa el a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

Az idei világnap szlogenje "Használd az eszed, mielőtt közzéteszed" - arra helyezi a hangsúlyt, hogy az új online-technológiák az önkifejezés és a kreativitás eddig ismeretlen kapuit nyitják meg, ezeknek az eszközöknek azonban kellemetlen, akár traumás következményi is lehetnek.

 Az internetre feltöltött, vagy elektronikus levélben küldött fotók, videók évekkel később is online maradnak, ezért senki se csodálkozzon azon, hogy egy jó hangulatú házibulin készült felvétel évekkel később egy állásinterjú során köszön majd vissza.

 A www.saferinternet.hu oldalon is megtekinthető húsz másodperces kampányfilm azt mutatja be, hogy egy egyszerű kamerás mobiltelefonnal küldött képen valóban az egész világ röhöghet.

 A fiatalok internetes biztonsága érdekében létrejött magyarországi konzorcium résztvevői bemutatták, hogy milyen eszközök állnak az internetes zaklatás, a gyermekpornográfia, illetve az illegális és káros tartalmak visszaszorítására.

 A Kék Vonal (www.kek-vonal.hu) az ország bármely részéről, akár vezetékes, akár mobiltelefonról a 116-111-es telefonszámon hívható ingyenesen a nap 24 órájában. A szolgálat munkatársaival a fiatalok név nélkül beszélhetik meg problémáikat, illetve bejelentést tehetnek, tanácsot kérhetnek az illegális, vagy káros tartalmakkal, webes zaklatásokkal kapcsolatban - mondta Mayer Diána, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa.

 Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ügyvezető elnöke szerint jó tapasztalataik vannak a magyarországi internetszolgáltatókról, amelyek a rendőrséggel együttműködve általában hamar leveszik az illegális tartalmakat.

 Suba Ferenc, a Puskás Tivadar Közalapítványon belül működő Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (PTA CERT-Hungary Központ) testületi elnöke elmondta, hogy a teljes magyar magán, üzleti és állami szféra informatikai rendszereinek hálózatbiztonsági támogatását végző központnak olyan kapcsolatai vannak, amelyekkel a lassabb rendőrségi eljárás helyett akár néhány óra alatt el tudják távolíttatni az illegális, jogszabályokba ütköző tartalmakat.

 A tudatos internetezés és a veszélyek ismerete mellett azonban fontos, hogy a szülők is kontrolálhassák gyermekeiket. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint a világon 2009-ben 1,24 milliárd fiatal rendelkezett mobiltelefonnal, ebből 240 millióan voltak az európai felhasználók. A távközlési vállalatnál elérhető egy gyermekzár funkció, amellyel a szülők korlátozhatják a mobilról hívható számok körét, letilthatják az emeltdíjas szolgáltatásokat és a wapon keresztül is csak a bizonyítottan ártalmatlan oldalak jeleníthetők meg. "Ezt a szolgáltatást Magyarországon 2008 óta több mint 12 ezer szülő vette igénybe" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

 A Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekben már a szülők állíthatják be az időbeli és a tartalmi korlátokat - magyarázta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, aki az internet letiltása és a billentyűzet elkobzása helyett a szoftveres korlátozásban látja a megoldást.

 A UPC Magyarország a 2-10 éves korosztály számára egy "Magic Desktop" elnevezésű ingyen letölthető felületet kínál, amelynek segítségével a gyerekek csak a szülők által előre megadott oldalakat látogathatják meg. A szoftverhez kapcsolódó levelezési rendszer pedig úgy védekezik a kéretlen levelek ellen, hogy az üzenetek fogadását csak a címtárban szereplőktől engedi.

 Szűcs László kommunikációs igazgató szerint ez a megoldás azonban csak a legfiatalabbaknál hatásos, mert az idősebbek gyakran a szülőknél is jobban értenek a számítógépekhez. A 6-12 éves korosztály számára biztonságos internetezésre a www.esafetykit.net címen elérhető magyar nyelvű oldal kínál tippeket. A pedagógusok - akik egyébként élénk érdeklődést mutatnak a téma iránt – egyebek mellett szituációs kártyákat és a netezésről szóló tájékozató füzeteket is letölthetnek az oldalról.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09