Megjelent a Firefox 4.0

forrás Prim Online, 2011. március 22. 22:22

A sokáig fejlesztett, először novemberre ígért új Firefox ma végre hivatalosan is megjelent, és letölthető - egyebek között - a letoltes.com-ról.  A mostanában szinte hetente debütáló új böngészőverziók között a Firefox azért érdemel az átlagosnál picivel nagyobb figyelmet, mert  2008 óta a Mozilla Firefox Magyarországon piacvezető, és egyes felmérések szerint 2010-ben az európaiak nagy része is Firefoxot használ. Mint az a Prím Online-on március 9-én már megjelent, az új böngésző hivatalos premierje a Dokumentumszabadság Világnapján, március 30-án 18 órakor lesz az Uránia Filmszínházban.

Nézzük milyen meglepetéseket tartogat a Firefox 4.0!

A lapok kezelése továbbra is tökéletes, de még ezen is fejlesztettek a Firefox programozói. 

Az egyik legnagyobb változás, hogy a lapok hivatalosan is felköltöztek az URL mező fölé, így az effektív böngészési felület tovább nőtt. Emellett ezek a tab-ok új funkciót is kaptak, az App Tabs-nak hála a kedvelt oldalainkat fix megjelenésűvé tehetjük, így amikor elindul a böngésző, akkor azonnal betöltőnek. Ennek köszönhetően a levelezésünk, a közösségi oldalak mindig elérhetőek, és ráadásul még sok helyet sem foglalnak el a felső sávból, ugyanis csak a fav ikonjuk látszik. Az így rögzített lapok frissítéseiről is értesítést kapunk, mert a böngésző beszínezi a lap hátterét, ha új levelet kaptunk a Gmailen, új értesítőt a Facebookon vagy más webalkalmazásban.

 

A sok lappal dolgozók dolgozók számára újdonság, hogy a Ctrl+Shift+E billentyűkombinációval előhívható Lapcsoportok kezelőfelületen könnyen tudják menedzselni a már meglévő tabjaikat, akár csoportokba is rendezhetik őket. Ez a funkció Firefox Panorama néven is ismerős lehet és egy teljesen felhasználóbarát megoldást nyújt azok számára, akik rengeteg böngészőlap használata mellett is szeretnének könnyedén eligazodni, keresni a lapok között. A kicsinyítés és nagyítás effektusain keresztül megjelenő új munkaterületen kattintással és húzással hozhatunk létre új csoportokat, amelyeknek aztán nevet is adhatunk. Az elnevezett csoportokba a későbbiekben a böngészőfüleken jobb gombbal kattintva - a helyi menüből -áthelyezhetjük az aktuális oldalt is. Dupla kattintással bárhol, vagy a lapcsoport bal alsó sarkában lévő gomb révén új, üres lapot nyithatunk meg. A lapokat áthúzhatjuk a csoportokba vagy az alapterületre. Mind a lapcsoportokat, mind az egyedülálló lapokat átméretezhetjük. Az átméretezést és az áthelyezést a többi lapcsoport és lap automatikusan kezeli úgy, hogy az elfedést és a kilógást elkerüljék. A lapra kattintva a megadott lap jelenik meg, nagyítási effektuson keresztül.

 

A „Váltás erre a lapra” funkciót akkor használhatjuk, ha olyan lap címét kezdjük el beírni, amelyet már megnyitottunk egy másik lapon. A böngésző automatikusan felajánlja ilyenkor, hogy a már megnyitott webhely lapjára ugorva jelenjen meg az oldalt.

 

A „Firefox Sync” nevű szinkronizációs szolgáltatást beállításával a különböző eszközökön (akár mobilon is - bár itt megjegyezzük, hogy a mobil verziókra még néhány hetet kell várni) használt Firefox böngészőink között tudjuk szinkronizálni a beállításainkat, jelszavainkat, könyvjelzőinket, előzményeinket vagy akár megnyitott füleinket is. Az új funkciónak hála, ha különböző számítógépek között is mozgunk, mindig ugyanaz a böngésző fogad minket.

 

A Windowsban szokásos, de a böngészőkből kikopó menüsávot, már itt sem találjuk meg, helyette a Firefox Button gondoskodik arról, hogy onnan intézhessük a beállításainkat. Aki a régi elrendezést szereti, az az Alt gomb megnyomásával előhívhatja a hagyományos menüsort is.

 

A Firefox egyik legnagyobb versenyelőnyének számító kiegészítők  is kaptak egy ráncfelvarrást, melynek az egyik látható jele, hogy egy sokkal jobban kezelhető felületen menedzselhetőek. A kiegészítők, kiterjesztések, megjelenések, bővítmények a füles, grafikus megjelenésnek hála sokkal kezelhetőek, mint a korábbi változatokban.

 

A biztonság mindig is elődleges prioritást élvezett a Firefox böngésző fejlesztése során. Ez egyrészt jelenti a böngészőbe épített biztonsági funkciók nagyobb számát, valamint a programhibák kezelését is. A biztonsági hibajavítások gyorsan – akár pár napon belül – érkeznek, lehetőleg azok részletes dokumentálása és az ártó kódok megjelenése előtt.

 

Rengeteg webhely értékesít a weboldalaik látogatásával összefüggésben gyűjtött viselkedési adatokat online reklámcégek számára. A Firefoxban beállítható, hogy ezeket az adatokat – személyes szféránk védelmének érdekében – ne gyűjtsék böngészési szokásainkról. Megjegyezendő ugyanakkor, hogy ezen jelzés figyelembevétele jelenleg csak az érintett cégek jóindulatán múlik. Ugyanakkor a fejlesztők az olyan különleges dolgokra is ügyelnek, mint a meglátogatott webhelyek CSS linkjének védelme.

 

Az előzmények – időintervallumhoz kötött – törlése mellett most már lehetőség adódik arra, hogy az egy-egy webhelyhez kapcsolódó valamennyi információt egy kattintás segítségével töröljük az előzmények közül.

 

A manapság slágertémának számító Cross Site Scripting (XSS) és Cross Site Request Forgery (CSRF) támadásokkal szemben a Firefox 4 a Tartalombiztonsági Házirendet (Content Security Policy) vezeti be. A támadások lényege, hogy a sérülékeny weboldalba a támadó – teljesen hagyományos módon – tartalmat küld be. De ez a tartalom egy ártó weboldalt, kódot tölt be a megtámadott sérülékeny weboldalt meglátogató felhasználó böngészőjébe. A Tartalombiztonsági Házirend segítségével megadhatjuk azokat a külső webhelyeket, ahonnan a böngésző szkripteket tölthet be. Szkripteket nem használó weboldalak esetén a szkriptek végrehajtását teljes egészében le is tilthatjuk.

 

Nóvum a "Biztonságos HTTP-átvitel Kényszerítése" is. A szolgáltatás lényege, hogy a Firefox böngésző a nem biztonságos „http://” protokoll szerint indított lekéréseket is „https://” protokoll szerint próbálja felépíteni és erre vár egy megfelelő választ, amely megléte esetén a címet átírja „https://” címre, megakadályozva ezzel, hogy a támadó be tudjon ékelődni a felhasználó számítógépe és a webhelyet biztosító kiszolgáló közti adatcsatornába.

 

Nem újdonság, de fontos tudni, hogy a privát böngészési munkamenetben a Firefox nem tartja meg a böngészés előzményeit, a keresés előzményeit, a letöltés előzményeit, az űrlapok előzményeit, a sütiket, illetve az ideiglenes internetfájlokat. A letöltött fájlok és a könyvjelzők viszont megmaradnak. Ezt a módot a program a Firefox gomb kékre színezésével is jelzi.

 

A biztonsági kérdésekről visszatérve a böngészési tulajdonságokhoz, muszáj észrevennünk, hogy a sebesség is jelentősen javult, ráadásul a memóriát sem eszi annyira a Firefox, mint a régebbi verziókban. A gyorsulás egyik oka az új jagerMonkey javaScript motor, összességében az indulási idő, a grafikus renderelés és így a böngészési sebesség gyorsulásáról beszélhetünk. A JavaScript módosítások mellett most már a weben megjelenő 3D-s tartalmakkal is könnyen elboldogul a böngésző, amelyhez a számítógép grafikus kártyáját is képes használatba venni. 

 

Amit érdemes még megemlíteni az a HTML5 támogatás, illetve a  Windows 7 multi-touch rendszerét támogató megoldás.

Kulcsszavak: böngésző Firefox

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05